Военният министър Сергей Шойгу връчи държавни награди на пилотите на Су-27, които прехванаха във вторник американския дрон MQ-9 Reaper над Черно море.

Според съобщението на Руското министерство на отбраната връчването на награди на пилотите е обосновано с действията им - те са "попречили на американския дрон MQ-9 да наруши границите на временната зона за използване на въздушното пространство, създадена за целите на "специална военна операция".

Ведомството настоява, че границите на тази временна зона са били съобщени на всички ползватели на международното въздушно пространство и публикувани в съответствие с международните норми.

Съгласно международното право териториалните води на страната се простират на 12 морски мили (22,2 км) от брега. Няма международна норма, която да позволява на държава по време на конфликт едностранно да обяви за свое изключително въздушно пространство и морска зона извън признатите граници - въпрос, който в миналото е бил спорен.

Вашингтон твърди, че американският дрон, летящ в неутрални води край Крим, е паднал след сблъсък с руски изтребител, който преди това е пуснал гориво върху него.

Руското министерство на отбраната признава, че дронът е бил прихванат от руски изтребители, но отрича сблъсък и настоява, че MQ-9 Reaper е паднал сам.

Пентагонът пусна видео от инцидента над Черно море

Пентагонът пусна видео от инцидента над Черно море

На клипа се вижда как руският самолет изхвърля гориво до дрона

Украинската журналистка Ника Мелкозерова сподели пък в петък в Twitter снимка на пощенска марка с изображение на руски войник, който показва среден пръст от брега на американски дрон на море. Марката се разпространява в руските социални мрежи и очевидно се отнася до инцидента от вторник над Черно море.

Снимка 610634

Източник: Nika Melkozerova

Марката обаче е по-скоро плагиатство и част от информационната война, която се води между Украйна и Русия паралелно с фактическите военни действия. Такова изображение, както като пощенска марка, като плакати, печат на тениски, предмети и др. има от пролетта на 2022 г., когато става известно последното съобщение (нецензурно, но не чак толкова, бел.ред.), изпратено до руския крайцер "Москва" от граничаря Роман Грибов на 24 февруари, когато се провежда руската атака на Змийския остров в украински териториални води.

Депутатът Андрий Стрихарский, морският пехотинец Роман Грибов, чиято е знаковата картина с репликата „Руски военен кораб, майната ти“ или „Ррускій воєнний корабль, іді на…“.

Източник: Андрий Стрихарский/ ФБ

Депутатът Андрий Стрихарский, морският пехотинец Роман Грибов, чиято е знаковата картина с репликата „Руски военен кораб, майната ти“ или „Ррускій воєнний корабль, іді на…“.