Три френски изтребителя са се опитали да се приближат до границите на Русия над акваторията на Черно море. Това обявиха пред репортери от Националния център за управление на отбраната (част от руското военно министерство), информира "Новости".

За да се предотвратяло нарушение на границите, във въздуха са били вдигнати руски Су-27 от силите за противовъздушна отбрана на Южния военен окръг.

"Екипажите на руските изтребители идентифицираха въздушните цели като два тактически изтребителя "Мираж-2000" и "Рафал", както и самолет за зареждане с гориво С-135 на френските въздушно-космически сили и ги ескортираха над Черно море", разказват руските военни.

Су-27 накарали френските самолети да се отдалечат и те се върнали в базата си.

Руските военни твърдят, че полетите на руските изтребители били извършени в стриктно съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води без пресичане на въздушни маршрути и опасно сближаване със самолети на чужди държави.

Руснаците са оплакват, че САЩ и техните съюзници от НАТО напоследък значително са увеличили военната си активност близо до руските граници - по-специално в Черно море. Както твърдят от руското военно министерство, САЩ се опитвали да създадат групиране на войски близо до руските граници, а една от целите на Вашингтон била военното овладяване на Украйна. САЩ проучвали обстановката в случай на военно решение на конфликта в Донбас, смятат руските военни.