Руски изтребители са пресрещнали два стратегически бомбардировача B-1B на американските военновъздушни сили над Берингово море, съобщава руското военно министерство.

"На 21 октомври 2020 г. руските средства за контрол на въздушното пространство над неутралните води на Берингово море засякоха две въздушни цели, приближаващи се към държавната граница на Руската федерация", се казва в съобщението на руските военни, цитирано от руските медии.

Отбелязва се, че с цел идентифициране на въздушните цели и предотвратяване на нарушения на държавната граница на Руската федерация, във въздуха са били вдигнати изтребители МиГ-31 и Су-35 от силите за противовъздушна отбрана на Източния военен окръг.

"Екипажите на руските изтребители идентифицираха въздушните цели като два стратегически бомбардировача B-1B на ВВС на САЩ и ги съпроводиха над Берингово море", се добавя в съобщението.

Подчертава се, че след отдалечаването на чуждестранните военни самолети от границата на Руската федерация руските изтребители са се завърнали благополучно в базата си.

"Всички полети на руски изтребители бяха извършени в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство. Нарушения на руската държавна граница не беше допуснато", уверяват руските военни.

Междувременно, вчера американските ВВС вдигнаха във въздуха изтребители F-22, за да пресрещнат руски стратегически ракетоносци Ту-95МС над неутралните води на Чукотско, Берингово и Охотско море.