След като денонсира Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), Русия е свободна да разполага оръжия, където е необходимо, за да защити националните си интереси. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

"Държавната дума денонсира ДОВСЕ. Браво. Този документ стана неуместен за нас още през 2007 г. Сега никой от прекратените по-рано международни ангажименти не може да ни попречи да разположим оръжията си където пожелаем, за да защитим националните си интереси. Включително в частта от Русия, която е в Европа", написа той в "Телеграм".

Той подчерта, че Русия ще увеличи производството на оръжия, военно и специално оборудване и средства за унищожение.

Медведев отговори и на думите на френския президент Еманюел Макрон, че Русия търпи геополитическо поражение и се превръща във васал на Китай.

Трансферът на ядрени оръжия от Русия – ново ниво на глобална заплаха

Трансферът на ядрени оръжия от Русия – ново ниво на глобална заплаха

Пентагонът: Видяхме съобщенията и ще продължим да следим ситуацията

"Между другото, наздраве за Макрон. По неговата логика това също е геополитическа загуба за Русия", написа той.

Договорът беше подписан през 1990 г. и изменен през 1997 г. Страните от НАТО обаче не ратифицираха изменената му версия и вместо това продължиха да се придържат към разпоредбите от 1990 г., въз основа на баланса на конвенционалните оръжия между НАТО и Варшавския договор. В резултат на това Русия беше принудена да обяви мораториум върху прилагането на условията на договора през 2007 г., припомня ТАСС.

На 11 март 2015 г. Русия преустанови участието си в заседанията на Съвместната съвещателна група по Договора и оттогава интересите ѝ се представляват от Беларус.

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа въвежда ограничения за броя на тежките оръжия, които могат да бъдат разполагани на Стария континент, т.е. на танкове, бойни машини на пехотата, тежка артилерия, бойни самолети и хеликоптери.

Русия излиза от СТАРТ ІІ, Путин иска нови ядрени оръжия

Русия излиза от СТАРТ ІІ, Путин иска нови ядрени оръжия

Ние да не сме идиоти и глупаци, попита Путин