Кремъл високо цени всички призиви в полза на разоръжаването, включително онези, които идват от САЩ, но най-важното е, че те трябва да бъдат подкрепени с конкретни действия, а не само до декларации, коментира говорителят на руския президент Дмитрий Песков, във връзка с изявление на Доналд Тръмп, че САЩ, Китай и Русия могат заедно да намалят разходите за отбрана, съобщава ТАСС.

"Всеки призив в полза на разоръжаването заслужава внимание и заслужава признание", обяснява Песков.

"Много важно е този призив да не се ограничава до декларации, а да се преобразуват в конкретика, да се формулират, да се поставят на хартия и да се съобщят чрез официални канали на събеседниците. Предложения в така форма от американската страна в Кремъл, все още не са получени."

Президентът на Китай зове Тръмп за "стратегическо лидерство"

Президентът на Китай зове Тръмп за "стратегическо лидерство"

Трябва да се базира на принципа на "взаимното уважение и изгода"

Доналд Тръмп по време на среща в Белия дом с вицепремиера на Държавния съвет на Китайската народна република Лю Хе заяви, че САЩ, Китай и Русия могат да се споразумеят за намаляване на разходите за отбрана и производството на оръжие, да харчат тези пари за нещо друго.

Той обясни, че не вижда смисъл да се харчат милиарди долари за тези цели. Според Тръмп диалогът за намаляване на разходите за производство на оръжие "може да стане втори етап" след сключването на търговско споразумение с Китай.

"САЩ, Китай и Русия, всички ние инвестираме милиарди долари в оръжия, включително ядрени оръжия, което е смешно. Мисля, че това няма никакъв смисъл", обясни Тръмп.

"Трите страни могат да се съберат и да спрат тези разходи, да ги харчат за нещо по-продуктивно, за да постигнат дългосрочен мир", каза той.

"Мисля, че това е много добра идея", коментира Лю Хе.

Тръмп подчертава, че в момента няма крайни срокове за евентуално започване на такъв диалог.

ООН предупреди за изключително висока заплаха от ядрена война

ООН предупреди за изключително висока заплаха от ядрена война

Човечеството живее в свят, дефиниран от придобиване на оръжия над дипломацията