Руският премиер Владимир Путин съобщи за план за финансова помощ за република Абхазия.

Заделени са 10 милиарда рубли, които ще се влеят в икономиката на отцепилата се от Грузия република.

Парите са предвидени за периода 2010 - 2012 година.
Планът бе обявен след среща на Путин с държавния глава на Абхазия Серей Бегапш, Освен тези 10 милиарда, Русия ще предостави кредит от 700 милиона рубли за капитализация на Централната банка на Абхазия.

Грузинското правителство, които считат Абхазия и Южна Осетия за свои изконни територии, разглеждат действията на Москва като намеса във вътрешните дела на Грузия. По мнението на грузинския президент Михаил Саакашвили Абхазия дефакто е анексирана от Русия.

Тази позиция се поддържа като цяло от международната общност, тъй като и до този момент освен Русия, Никарагуа и островната държава Науру, никоя друга държава не е признала независимостта на двете отцепили се републики.

Руският премиер Владимир Путин обясни, че банковия кредит се предоставя за 10 години с четиригодишен гратисен период. Премиерът заяви още, че двете страни трябва да развиват двустранните си отношения и да решат въпроси, свързани с развитието на инфраструктурата, нормалното развитие на транспорта, железопътните и морски транспортни връзки.

Освен това в момента се разглежда и възможността за съвместни проекти за използване на слънчевата енергия и създаване на физико-технологически институт в Абхазия с финансиране от 1.5 милиарда рубли.

Припомняме, преди една година Русия вече отпусна помощ в размер на 148 млн. долара за двете републики.

По време на срещата между Путин и Бегапш е била обсъдена и нуждата от специално законодателство в сферата на икономическите отношения.

Все още не е потвърдена информацията дали в Абхазия се подготвя закон, който разрешавана на гражданитена Русия да купуват недвижима собственост - постройки и земя. Между Москва и Сухуми вече е подписано споразумение за създаване на военни бази, а през ноември месец Абхазия премина и на руските телефонни кодове.