Документът за връщане към пълното изпълнение на Съвместния всеобхватен план за действие относно иранската ядрена програма е във висока степен на готовност, останалите проблеми са от политически характер. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

"Документът вече е във висока степен на готовност за приемане. Има някои политически проблеми, които не са свързани с финализирането на текста. Всичко, което се изисква по отношение на финализирането на самия документ, може да се направи буквално за няколко дни", обясни той.

Русия работи за резултата и по отношение на нашите интереси, включително в контекста на мирното ядрено сътрудничество с Иран, текстът е доста задоволителен (за нас), според нас няма нищо за доизпипване, посочи Рябков.

ЕС получил "достатъчно положителен" отговор от Иран за подновяване на ядрените преговори

ЕС получил "достатъчно положителен" отговор от Иран за подновяване на ядрените преговори

Жозеп Борел отчита напредък

Той подчерта, че ако Съединените щати твърдят, че споразумението е "непостижимо", това означава, че те "излъчват резултатите от вътрешните си дискусии".

От друга страна, според ирански източници и постъпилите сигнали, включително в светлината на неотдавнашната визита в Техеран на заместник-генералния секретар на Европейската служба за външна дейност Енрике Мора, не мога да кажа, че нещо се е променило, отбеляза дипломатът.

Ние сме ​​​​на ръба и нещата може да се случат много бързо, ако политическите решения са в полза на това, посочи Рябков.

Иран: Близо сме до ядрена сделка

Иран: Близо сме до ядрена сделка

ЕС е посредник в разговорите