Руската армия обвини Израел в петък, че използва цивилен самолет, превозващ 172 пътници, като щит срещу сирийския зенитен огън, докато извършва въздушни удари близо до Дамаск, съобщава АФП.

ВВС на Израел удариха цели в района на Дамаск в четвъртък, провокирайки ответни действия, се казва в съобщение на министерството на отбраната на Русия.

"По време на нападението от израелски самолети ... самолет Airbus-320 се приближаваше за кацане ... в зоната на смъртта от въздушни удари и артилерия", се казва в съобщението.

Сирия прихвана ракети от Израел

Сирия прихвана ракети от Израел

Насочени към ирански цели

"Бързата реакция" на диспечерите на въздушното движение на летището в Дамаск даде възможност на A320 да напусне зоната, "която беше в огневата линия на сирийските системи за противовъздушна отбрана".

Пътническият самолет, пристигащ от Техеран, кацна безопасно в авиобаза Хмеймим, експлоатирана от Русия, в сирийската крайбрежна провинция Латакия, добави министерството, без да посочва авиокомпанията.

"Прибягването до цивилни самолети като прикритие или за блокиране на сирийските сили по време на военни въздушни операции стана характерно за израелските ВВС", заяви министерството.

Русия: Вината за сваления Ил-20 е изцяло на Израел

Русия: Вината за сваления Ил-20 е изцяло на Израел

Москва обвини еврейската държава в престъпна небрежност

Израелските радари имат "ясен поглед върху ситуацията в небето около летището в Дамаск", заяви руската армия, обвинявайки Израел, че е извършил "тотална подигравка с живота на стотици невинни цивилни".

Обвиненията бяха отправени по-малко от месец, след като иранските сили признаха, че погрешка свалят украински пътнически Боинг 737, убивайки всички 176 души на борда, веднага след излитането от Техеран.

В четвъртък израелските удари убиха 23 сирийски и чуждестранни бойци, съобщи мониторингова група. Израел извърши многократни атаки в Сирия след избухването на гражданската война през 2011 г., насочена главно към правителствените сили и техните съюзници от Иран и Хизбула.

23-ма убити при ударите на Израел в Сирия

23-ма убити при ударите на Израел в Сирия

Това твърди Сирийският център за наблюдение на човешките права