Голяма война в региона на Близкия изток е реална, но все пак може да бъде избегната, ако страните проявят сдържаност. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

"Ние следим случващото се с внимание и загриженост, рискът от ескалация на всеобхватен сблъсък е реална опасност, каза той. В интензивен диалог сме със страните от региона и още веднъж: голяма война може да бъде избегната, но всички трябва да бъдат сдържани."

"Хизбула" отворена за преговори, но победата над Израел остава приоритет

"Хизбула" отворена за преговори, но победата над Израел остава приоритет

"Тел Авив е само началото, Израел е видял много малко, закани се представител на пресконференция

Припомняме, че приоритетът на ливанската групировка "Хизбула" в момента е да победи Израел военно. Но тя е отворена за всякакви усилия за спиране на "агресията". Това заяви ръководителят на медийния офис на ливанската групировка Мохамад Афиф.

"Тел Авив е само началото, Израел е видял много малко, закани се Афиф по време на пресконференция в южните предградия на Бейрут. Нашият абсолютен приоритет сега е да победим врага и да го принудим да спре агресията. Но всяко вътрешно или външно политическо усилие за постигане на прекратяване на агресията се оценява, стига да е в съответствие с нашата цялостна визия за битката и нейните резултати."

Конфликтът се засили през последните седмици. Израел бомбардира Южен Ливан, южните предградия на Бейрут и долината Бекаа. Много от висшите лидери на "Хизбула" бяха ликвидирани. Сухопътни войски бяха изпратени в райони на Южен Ливан.

"Хизбула" от своя страна изстреля ракети по-дълбоко в Израел.

Макрон иска да спрат оръжейните доставки за Газа и Ливан

Макрон иска да спрат оръжейните доставки за Газа и Ливан

За да се избегне дестабилизация в региона

Френският президент Еманюел Макрон призова към спиране на оръжейни доставки, за да се избегне ескалация в региона.