Новият изблик на напрежение около Косово е провокиран от Запада, за да се накаже Белград за политическата му независимост. Така руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко коментира последните събития, съобщава ТАСС.

"Част от случващото се и провокацията на този нов изблик на напрежение може да се възприеме като наказание от страна на западняците за президента на Сърбия Александър Вучич заради неговата независимост, решителност и свободомислие, проявено на Общото събрание на ООН" - посочи той.

Вучич, по време на обръщение към нацията вечерта на 24 септември, каза, че представители на Силите на НАТО за Косово (KFOR) всъщност са дали картбланш на министър-председателя на Косово Албин Курти да убива сърби.

Руският дипломат изрази увереност, че западните страни се нуждаят от ситуация на контролирано напрежение, за да "окажат натиск и влияние върху сръбския президент, за да го накарат рано или късно да признае Косово. Въпреки че е въпрос на това колко контролируема е ситуацията", добави Боцан-Харченко. Президентът на Сърбия с цялата си категоричност още веднъж подчерта в изявлението си по повод тези събития, че Косово няма да бъде признато от Белград. Това е абсолютно твърда, железобетонна позиция", продължи посланикът. "Но Западът прокарва своето линия за, повтарям, потискане на политическата воля на Белград, за потискане на целия сръбски свят, който не става слуга на Запада, за разлика от много други страни."

Косовската полиция: Нощта в Северно Косово премина тихо

Косовската полиция: Нощта в Северно Косово премина тихо

Цялата територия в момента е под контрола на властите, обявен е национален траур

Припомняме, че в понеделник в Косово бе ден на траур. Сръбският президент Вучич и косовският премиер Албин Курти се обвиниха взаимно за една от най-големите кризи със сигурността в Косово през последните години, при която бяха убити трима нападатели в село Банска.

Вучич потвърди, че убитите са сърби от Косово и добави, че "сърбите се разбунтували, не желаейки повече да търпят терора на Курти".

В района на Звечан няколко въоръжени мъже нападнаха косовската полиция, оставяйки един полицай убит, един ранен и други двама души ранени. За случая от полицията са задържани шестима души.

Косовската полиция беше атакувана с арсенал от оръжия, включително ръчни гранати, като в резултат на завързалата се кратка битка един косовски полицай бе убит и друг негов колега ранен.

Полицейски сержант Африм Буняку, от село Самадрейе, община Вущирн, е починал от раните си при нападението, потвърдиха от властите.

Вечерта министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла каза, че трима нападатели са убити, а шестима души, за които се предполага, че са били в контакт с тях, са арестувани.

"Цялата територия на страната е поставена под контрол", каза Свечла, но не уточни дали другите въоръжени лица са напуснали манастира, което беше потвърдено по-късно.

Нощта е тиха на Север. Това каза пред косовското издание Gazeta Express заместник-директорът на косовската полиция за регион Север Ветон Елшани. Обстановката беше нормална, спокойна", каза той в кратко изявление.

Косово ще арестува Вучич, ако влезе без разрешение, но едва ли бил "толкова луд"

Косово ще арестува Вучич, ако влезе без разрешение, но едва ли бил "толкова луд"

Сръбският президент направи заявка, че скоро ще посети страната

Кремъл заяви в понеделник, че следи отблизо "потенциално опасната" ситуация в Косово, което Русия не признава като независима държава и традиционно подкрепя Сърбия, с която има близки религиозни и културни връзки.

"Ситуацията е изключително сложна. По отношение на Косово виждаме традиционно пристрастно отношение срещу сърбите. Ситуацията е много, много напрегната и потенциално опасна, ние я наблюдаваме много внимателно", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на редовен брифинг за новини. 

Етническите албанци съставляват по-голямата част от 1,8 млн. население на Косово, което е бивша провинция на Сърбия. Създаването на такава асоциация от правителството се разглежда като предпоставка за бъдещо отцепване на Северно Косово и формиране на неподчинено на централната власт образувание, подобно на Република Сръбска в Босна и Херцеговина.

Пограничен инцидент със загинал полицай нажежи страстите между Косово и Сърбия

Пограничен инцидент със загинал полицай нажежи страстите между Косово и Сърбия

Президентът на Косово Вьоса Османи посочи, че инцидентът е оркестриран от сръбски престъпни групировки