Руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че Русия е наложила забрана върху износа на петрол за Украйна, съобщават руските медии.

Действията на Руската федерация са реципрочен отговор на наскоро разширените от страна на Украйна санкции заради намеса във вътрешните ѝ работи. 

"Налага се забрана за износ в Украйна на руски петрол и петролни продукти. Трябва да защитаваме интересите си", посочи Медведев.

По думите му също така се въвежда списък на онези стоки, които от 1 юни тази година могат да бъдат изнасяни в Украйна само въз основа на индивидуални разрешителни.

Украйна разшири санкциите срещу Русия

Украйна разшири санкциите срещу Русия

Напрежението между двете страни не стихва

"В тази категория е включена продукцията от горивно-енергийния комплекс, включително въглища и същите петрол и петролни продукти", подчерта руският премиер.

Освен това Москва забранява вноса на украинска продукция в областта на машиностроенето, леката промишленост и металообработването

Медведев припомнил, че през миналата година Украйна е доставила такива стоки на стойност 250 млн. долара. 

През миналата седмица украинското правителство разшири списъка с руските стоки, забранени за внос в Украйна. В списъка със забранените за внос стоки на територията на страната попаднаха консервни кутии, бутилки за хранителни продукти и други продукти.