Полицията в Санкт Петербург задържа израелско-канадски шофьор на състезателна кола, издирван от Съединените щати за предполагаема мащабна измама, свързана с незаконна схема за онлайн търговия с акции, предава "Ройтерс".

Мъжът, Джошуа Карту, е издирван, заедно с братята си Дейвид и Джонатан и няколко други, за предполагаема замеса в измамна схема за търговия с бинарни опции между 2013 г. и 2018 г., която е измамила инвеститорите с милиони долари, според изявление на Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ от май 2020 г.

Съдебната служба в Санкт Петербург съобщи, че Карту е бил задържан на 19 август на летище Пулково. Той е идентифициран като гражданин на Израел и Канада и се казва, че е "издирван от Съединените американски щати". Не е ясно кога Карту е пристигнал в Русия.

В сряда съдът удължи задържането му със 72 часа. 

Канадското и израелското посолства не отговориха на искания за коментар.

Съдът каза, че Карту може да бъде обвинен съгласно руския закон за измамите, който предвижда наказание до 10 години затвор.

"Карту не е нает по трудово правоотношение, няма постоянно местоживеене в Санкт Петербург, но има паспорт на чуждестранен гражданин, което му позволява безпрепятствено да пресича границата на Руската федерация и предотвратява проверка дали подлежи на екстрадиция", казаха от съда.

Москва и Вашингтон нямат договор за екстрадиция.

Американското посолство не отговори на искане за коментар.

Карту беше отделно обвинен в измама в Канада, свързана с измамна схема за бинарни опции, насочена към жители на провинция Онтарио според изявление от септември 2020 г. на Комисията по ценните книжа на Онтарио.

Арестът на Карту идва по-малко от месец, след като Русия и Западът, водени от Съединените щати, извършиха най-голямата размяна на затворници от Студената война насам, разменяйки 16 души, задържани в Русия и Беларус, срещу осем руснаци, задържани на Запад.

Русия разследва репортер на CNN за дейността му в Курска област

Русия разследва репортер на CNN за дейността му в Курска област

ФСБ посочи журналиста като Ник Пейтън Уолш, главен кореспондент по международна сигурност на CNN.