Русия заклейми "империалистическия характер" на стратегията на американския президент Доналд Тръмп за националната сигурност, представена от него вчера, съобщава "Франс прес".

Русия обвинява Вашингтон в придържане към "еднополюсен свят".

"Империалистическият характер на този документ е очевиден, както и отказът да се откаже от еднополюсен свят, настоятелен отказ", подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти, добавяйки, че руските власти "не могат да приемат, че страната се третира като заплаха за сигурността на Съединените щати".

Тръмп: Америка на първо място
Обновена

Тръмп: Америка на първо място

САЩ: Русия подкопава демокрацията

В стратегията на Тръмп се посочва, че "Русия подкопава демокрацията, като използва медиите".

"Днес, играчи от ранга на Китай и Русия използват информационните технологии, за да подкопаят законността на демокрацията. Нашите опоненти се прицелват в медиите, политическите процес, финансират социалните мрежи, стремят се да получат лични данни", се отбелязва в стратегията.

"Ядреното оръжие на Русия е най-голямата заплаха за САЩ", се подчертава още в документа.

Тръмп обяви, че Русия и Китай са съперници, които се стремят да оспорят американските ценности.

В стратегията правителството на Тръмп определи Китай и Русия като "ревизионистични сили".

Все пак Доналд Тръмп разкри, че САЩ ще работят заедно с Русия и Китай, когато това служи на американските интереси, и изтъкна как САЩ са предоставили разузнавателни данни на Русия, благодарение на които е бил предотвратен терористичен акт през уикенда.