Новата стратегия за национална сигурност на САЩ поставя "Америка на първо място". Това обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Във встъпителни думи той все пак предупреди, че САЩ са изправени пред един "извънредно опасен свят". Тръмп посочи, че поставя като приоритет американските граждани и че "Америка отново води на световната сцена".

Тръмп припомни, че когато е встъпил в длъжност, заплахите са включвали проблемни режими, радикални ислямистки терористични групировки и терористи в Близкия изток.

Тръмп обявява Китай за конкурент в стратегията си за национална сигурност

Тръмп обявява Китай за конкурент в стратегията си за национална сигурност

Американският лидер ще изложи приоритетите си в областта на външната политика

Пропускливите граници и неприлагането на имиграционните закони са оставили американците уязвими у дома, а търговските практики са отслабили икономиката, предупреди Доналд Тръмп.

Русия подкопава демокрацията като използва медиите. Това се посочва в стратегията за национална сигурност, представена от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Днес, играчи от ранга на Китай и Русия използват информационните технологии, за да подкопаят законността на демокрацията. Нашите опоненти се прицелват в медиите, политическите процес, финансират социалните мрежи, стремят се да получат лични данни, се отбелязва в стратегията.

За това американците трябва да се обединят, за да защитят начина си на живот. Ядреното оръжие на Русия е най-голямата заплаха за САЩ.

САЩ се стремят, за да постигнат пълно ядрено обезоръжаване на Корейския полуостров. Това набеляза Доналд Тръмп.

Той обяви, че САЩ нямат друг избор освен да се справят с предизвикателството на севернокорейските оръжия.

Освен това е необходимо Пакистан да предприеме решителни действия срещу тероризма.

Тръмп каза, че стратегията му за първи път обръща внимание на икономическата сигурност и ще включва пълно възстановяване на американската инфраструктура, както и стена по границата с Мексико.

Тръмп обяви, че Русия и Китай са съперници, които се стремят да оспорят американските ценности.

По тази причина САЩ се намират в нова ера на съревнование. В стратегията правителството на Тръмп определи Китай и Русия като "ревизионистични сили", които "използват технологии, пропаганда и принуда, за да оформят свят, противоположен на нашите интереси и ценности".

Все пак Доналд Тръмп разкри, че САЩ ще работят заедно с Русия и Китай, когато това служи на американските интереси, и изтъкна как САЩ са предоставили разузнавателни данни на Русия, благодарение на които е бил предотвратен терористичен акт през уикенда.

Ислямска държава е загубила 100% от териториите, които контролираше в Сирия и Ирак, обяви американският президент.

Той посочи, че САЩ нанасят на ислямската групировка едно след друго съкрушително поражение.

Ние ще ги преследваме навсякъде и няма да допуснем терористите да проникнат в САЩ.