Русия е заловила трима сирийски бойци в Тадмор, близо до град Палмира, докато те са били на мисия да събират информация за руски обекти и за кражба на данни за военни позиции на Русия, Сирия и Иран в Сирия, предаде ТАСС, като цитира бойците.

Задържаните лица са заявили пред медиите, че били обучени от инструктори от САЩ.

"Ние бяхме изпратени за изпълнение на мисия в провинция Ракка, в Ал-Мансура. Целта беше да съберем информация", уточнил един от бойците.

"Ние сме част от организацията Магавир ал Саура. Нашата група се състоеше от осем души: седем бойци и един водач, който беше замесен в наркотрафик и транспортиране на персонал и наркотици. Отидохме с мотоциклети, за да изпълним задачи и попаднахме в минно поле", добавил той и подчертал, че докато са били в минното поле, са били арестувани от сирийската армия.

Освен това, бойците твърдят, че са получавали пари от спонсори на тяхната мисия, както и оръжия и боеприпаси.

Според задържаните те са получили няколко хиляди долара от уредниците за изпълнението на задачата. "Но всички пари бяха у командира на групата Язан. Той беше взривен от мина и ние загубихме всичко", каза вторият задържан Абдула ал Мишуат.

Бойците признават, че преди да участват в нелегални групи, част от тях са работили в граждански професии. По-конкретно третият задържан, Мохамед Таешмелан, е казал, че е бил хлебар в бежанския лагер в Рукбан.