Русия започна учения с междуконтинентални балистични ракети"Ярс" и няколко хиляди войници, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на нейното министерство на отбраната.

Този ход вероятно ще се разглежда като пореден опит на Москва да демонстрира ядрената си сила.

Руският президент Владимир Путин има за цел да превърне ракетната система "Ярс", която замени ракетата "Топол", в част от "непобедимите оръжия" на Русия и в основа на наземния компонент на ядрения арсенал на страната.

"Общо над 3000 военнослужещи и около 300 единици оборудване участват в ученията", посочват от Министерството на отбраната в "Телеграм".

Колко вероятно е Русия да започне ядрена война?

Колко вероятно е Русия да започне ядрена война?

Путин постави ядрените си сили в повишена готовност в началото на конфликта и продължава да дрънка с оръжие

Ученията включват комплексна контролна проверка на стратегическите ракетни сили на Омското ракетно формирование и командно-щабно учение с Новосибирското ракетно формирование, оборудвано със системи "Ярс".

По време на ученията мобилните системи "Ярс" ще проведат маневри в три руски области.

Посочва се и че стратегическите ракетчици ще изпълнят комплекс от мерки за маскировка и противодействие на съвременните средства за въздушно разузнаване във взаимодействие с военни части от Централния военен окръг и Въздушно-космическите сили.

Русия излиза от СТАРТ ІІ, Путин иска нови ядрени оръжия

Русия излиза от СТАРТ ІІ, Путин иска нови ядрени оръжия

Ние да не сме идиоти и глупаци, попита Путин

До момента има малко потвърдени тактически и технически характеристики на мобилните междуконтинентални балистични ракети "Ярс", за които се твърди, че имат оперативен обсег от 12 000 км.

Според военни блогъри ракетните системи са в състояние да носят множество ядрени бойни глави с независимо насочване и могат да бъдат монтирани на камиони или разположени в силози.

От началото на нахлуването в Украйна през февруари миналата година Русия проведе множество военни учения самостоятелно или заедно с други страни, като Китай или Южна Африка. Освен това Москва увеличи военното обучение с Беларус, като проведе поредица от всеобхватни учения през последната година.