Русия не разглежда разработването на хиперзвукови оръжия от страна на Китай като заплаха. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Той подчерта, че проведеното изпитания на такъв тип оръжие не нарушава нито едно от международните задължения на Пекин.

Освен това Песков посочи, че Съединените щати също разработват подобни оръжейни системи.

Припомняме, преди дни "Файненшъл таймс", че с помощта на ракета носител Китай е изстрелял планиращ хиперзвуков самолет, способен да носи ядрено оръжие. Той е прелетял през ниското орбиталното пространство, но не е успял да достигне планираната цел, а се е отклонил на няколко десетки километра. Независимо от това обаче американските военни са били впечатлени от проведеното изпитание, което е демонстрирало съществен напредък от страна на китайските учени в разработването на хиперзвукови оръжия.

Китай изненада САЩ с изпитание на хиперзвукова ракета

Китай изненада САЩ с изпитание на хиперзвукова ракета

Американското разузнаване е останало впечатлено от ракетния тест

Впоследствие обаче от китайското външно министерство отрекоха тези твърдения и уточниха, че е било проведено изпитание на космически кораб, а не на ядрена хиперзвукова ракета.

От ведомството обясниха, че става въпрос за "рутинен тест" с цел изпитване на технология за повторно използване на превозно средство. Освен това подчертаха, че изпитанието е било извършено през юли, а не през август, както съобщава "Файненшъл таймс".

Космически кораб, а не хиперзвукова ракета тествал Китай

Космически кораб, а не хиперзвукова ракета тествал Китай

Пекин търси евтин и удобен метод за космически пътувания