Русия ще засили ударите по украински складови бази, в които се съхраняват доставени от Запада оръжия. Това заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от "Ройтерс".

Пред представители на отбраната той посочи и че Русия е "разсеяла мита за превъзходството на западните оръжия" и нейните сили са спечелили инициативата на фронта.

Той отбеляза факта, че Вашингтон е готов да предостави на Украйна нов пакет военна помощ на стойност близо 61 милиарда долара след гласуване в Камарата на представителите в събота.

Русия: Със западни оръжия Украйна убива лекари в анексираните територии

Русия: Със западни оръжия Украйна убива лекари в анексираните територии

Москва обвини Запада, че си затваря очите

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Киев скоро ще получи още ракетни системи с голям обсег ATACMS като част от пакета. Американски служители уточняват, че помощта ще включва и доставки на боеприпаси и прихващачи за системи за противовъздушна отбрана.

"Пропорционално на заплахите от страна на САЩ и техните съюзници ние ще продължим да подобряваме състава и структурата на въоръжените сили и да увеличаваме производството на най-популярните оръжия и военна техника", отбеляза Шойгу и допълни: "Ще увеличим интензивността на атаките срещу логистични центрове и бази за съхранение на западни оръжия".

Шойгу потвърди, че този месец Русия е превзела селата Первомайское, Богдановка и Новомихайловка.

Вчера украински командир отрече падането на последното, като заяви, че войските му държат 15-20% от селото.

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските морски пехотинци, участващи в операцията за превземане на Новомихайловка, са пленили оръжия западно производство, като шведски гранатомети, американски противотанкови "Джавелин" и системи за електронна война на НАТО.

"Украйна няма шанс": Путин обеща да изгори западните изтребители и танкове

"Украйна няма шанс": Путин обеща да изгори западните изтребители и танкове

Руският лидер твърди, че украинските загуби са десет пъти по-големи от тези на Русия