Четирите основни приоритета за Украйна в момента включват противовъздушна отбрана, модерна артилерия, възможности за далечни разстояния и американската помощ да пристигне в страната възможно най-скоро. Също така в споразуменията за ATACMS за Украйна всички детайли са финализирани.

Това каза президентът Володимир Зеленски във вечерното обръщение към нацията в понеделник, цитирано от "Укринформ".

Както обичайно, той напраеи кратък преглед на изминалия ден.

"Днес беше много дълъг ден и по-голямата част от него премина във военни въпроси", отчете държавният глава.

Проведох заседание на щаба. По-конкретно бяха докладвани за работата на нашата отбранителна индустрия - дългосрочните договори, които вече са в сила и се изпълняват, и тези, които все още изискват специално внимание - по-голямо внимание. Всички в правителството на Украйна и в нашите отбранителни сили ясно разбират поставените задачи. Очевидно сега целият ни потенциал трябва да работи дори повече от сто процента, за да държим ситуацията под контрол и да върнем инициативата на Украйна. Особено след като сега най-накрая имаме положителна промяна по отношение на американската помощ и работим, за да гарантираме, че украинският потенциал е подкрепен с точно такъв вид оръжия, от който нашите воини се нуждаят. Не само да издържим, но и да действаме - да действаме енергично в преследване на украинските цели, да защитим нашия народ. Днес говорих с президента Байдън точно по този въпрос.

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Веднага след гласуването в Сената

Благодарен съм на президента, неговия екип, всички в Конгреса на Съединените щати, лично на прдседателя Майк Джонсън и всички, които подкрепят активната защита на свободата, за решението, което е от полза за защитата ни от руския терор и способността ни да сложим край на войната справедливо, с истински мир за всички украинци.

Точно преди да започне разговорът с президента Байдън, руските терористи отново удариха Харков - по телевизионната кула. Очевидно това е сплашване, за да направи терорът видим за целия град и да се опита да ограничи Харков по отношение на комуникацията и достъпа до информация. Работи се по възстановяване на сигнала. Точно като Харков, различни градове и общности се нуждаят от защита - те се нуждаят от "патриоти", каза той. 

В същото време той настоя, че трябва да се нанесат максимални щети на всичко, което Русия използва като база за терор и за военната си логистика. 

Също така за него е много важно, че екипите от Украйна и САЩ са започнали работа по двустранно споразумение за сигурност. То може да се превърне в истински образец, който не само ще осигури по-голяма сигурност за хората, но и ще помогне на целия ход на европейската история да върви в правилната посока и само в мир.

Новият пакет военна помощ на САЩ тръгва за Украйна до дни

Новият пакет военна помощ на САЩ тръгва за Украйна до дни

Белият дом обмисля и пращането и на тактически ракети ATACMS, заяви сенаторът демократ Марк Уорнър

Днес се срещнах и с делегация от конгресмени, които са на посещение в Украйна. Членове на Камарата на представителите, и двете партии. Обсъдихме начини да направим тази година продуктивна за Украйна и цялата коалиция от защитници на международния ред. Днес както с конгресмените, така и с президента Байдън говорихме и за подготовката за първата среща на върха за глобален мир. За всички нас е също толкова важно форматът на Срещата на върха за мира и Формулата за мир да се превърнат в успешна история за Украйна и световното мнозинство, за всички, които искат да живеят според правилата на международното право и в мир, каза още Зеленски.