Русия затвори за четири дни Керченския пролив, предаде агенция "Униан".

Агенцията се позовава на председателя на наблюдателния Съвет по външните работи Андрей Клименко и на Института за черноморски стратегически изследвания.

ООН осъди незаконните действия на Русия в Крим, Черно и Азовско море

ООН осъди незаконните действия на Русия в Крим, Черно и Азовско море

България е сред авторите на резолюцията…

"На 20 декември Министерството на транспорта на Русия просто фактически блокира движението през Керченския пролив за четири дни - от 21 до 24.12.2019. Защо? Защото на 23 лично президентът на Руската федерация ще премине с локомотив през моста, а на 24 ще премине първият влак." - съобщава Клименко.

Междувременно руското министерство на транспорта съобщи, че проливът са затваря заради "технически работи".

Дания настоява ЕС да удари Русия със санкции заради Азовско море

Дания настоява ЕС да удари Русия със санкции заради Азовско море

"ЕС трябва да реагира на агресивното поведение на Русия"

Керченският пролив попада периодично в центъра на споровете между Русия и Украйна още от 2003 година, когато с договор, подписан и от двете страни, протокът е признат за съвместни вътрешни води на Русия и Украйна. Все още няма съгласие обаче за разделянето на Азовско море. През 205 година Русия започна строителството на транспортен коридор през Керченския проток, като Кримският мост е официално открит на 15 май 2018 г. от президента на Русия Владимир Путин.

Миналата година на 25 ноември при сблъсък между украински и руски формирования, три украински плавателни съда бяха арестувани в района на Керченския пролив. Те са били в международни води, въпреки че руските власти твърдят, че сблъсъкът се е случил в руски териториални води.

Случаят предизвика поредния международен скандал с участието на Русия, който стигна и до Съвета за сигурност на ООН. Международната общност настоя Русия незабавно да освободи украинските моряци - нещо, което не се е случило и до този момент. Украйна вече подаде в Европейския съд по правата на човека иск срещу Русия заради задържането на 24-мата украински моряци.