Русия разположи брегови ракетни комплекси "Бастион" на Парамушир - един от Курилските острови в северната част на Тихия океан, част от които Япония претендира за своя територия, съобщава "Ройтерс".

Този ход е част от по-широкото укрепване на руската отбрана в нейните огромни региони в Далечния изток, обясни министърът на отбраната Сергей Шойгу във връзка с усилията на САЩ да "сдържат" Русия и Китай.

Шойгу говори пред командването на руската армия ден, след като президентът Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин затвърдиха своето партньорство "без ограничения" на разговори в Кремъл със споразумения за по-задълбочено енергийно и военно сътрудничество.

"За да сдържат Русия и Китай, Съединените щати значително увеличават военното си присъствие в Азиатско-тихоокеанския регион, укрепват своите политически и военни връзки със съюзниците си и продължават да градят нова американска архитектура за сигурност в този регион", посочи Шойгу.

По негови думи ракетните системи "Бастион" ще укрепят руската сигурност около Курилски острови.

Русия постави ПВО системи на Курилските острови

Русия постави ПВО системи на Курилските острови

Спорът между Русия и Япония за островите датира от края на Втората световна война

Япония - близък съюзник на САЩ, има териториални претенции спрямо четирите южни Курилски острова, превзети от съветските сили в края на Втората световна война. Токио не предявява претенции за Парамушир, един от северните Курилски острови.

Териториалният спор попречи на Москва и Токио да подпишат мирен договор за официално прекратяване на военните действия.

Отделно Шойгу заяви, че през последната година руските въоръжени сили в източната част на страната са получили около 400 единици модерна военна техника, включително реактивни самолети Су-57 и зенитно-ракетни системи.

Русия продължава да счита спорните Курилските острови за свои територии

Русия продължава да счита спорните Курилските острови за свои територии

Така отговори Захарова на протестите на Япония срещу провежданите учения

Военните възможности на източния военен окръг значително се увеличиха, изтъкна той.

По думи на министъра модернизацията на системата за противовъздушна отбрана на Москва ще бъде завършена тази година.

Руски официални лица обвиниха Киев за поредица от атаки с дронове дълбоко в руската територия от началото на военната кампания в Украйна.

Относно войната в Украйна Шойгу отчете, че руските въздушно-космически сили са унищожили над 20 000 украински военни съоръжения от началото на "специалната военна операция".