Руска военноморска фрегата и ядрена подводница проведоха ракетни учения в Атлантическия океан, докато пътуваха към Куба, съобщи във вторник руското министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

Ученията на подводницата "Казан" и военния кораб "Адмирал Горшков" включваха изстрелване на прецизни ракети по фалшиви вражески цели от разстояние над 600 км се казва в изявление.

Адмирал Горшков е провел през последните дни и тренировка за отразяване на въздушно нападение, съобщиха от министерството.

Корабите са част от група от четири руски военни кораба, които трябва да пристигнат в Куба в сряда. Куба заяви миналата седмица, че подобни посещения са стандартна практика на военноморски части от страни, приятелски настроени към Хавана, и че корабите не са носили ядрени оръжия и не представляват заплаха за региона.

Съединените щати изпратиха военноморски сили да наблюдават групата кораби на руския флот, насочващи се към пристанището на Хавана. Това съобщи CBS с позоваване на американски служители.

Според тях, Вашингтон не вижда заплаха в предстоящото посещение на руски кораби в кубинското пристанище, но "американските кораби са изпратени да шпионират руснаците".

Представител на администрацията на САЩ уточни, че подводницата ще бъде наблюдавана от два американски разрушителя и два кораба със сонарно оборудване, а руските кораби ще бъдат наблюдавани от разрушител и катер на бреговата охрана на САЩ.

Шойгу: Куба е най-важният съюзник в Карибите

Шойгу: Куба е най-важният съюзник в Карибите

Куба напълно разбирала мотивите на Русия в Украйна

Координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че по този начин Русия вероятно изразява недоволство от подкрепата на САЩ за Украйна.

"Очевидно те сигнализират за своето недоволство от това, което правим за Украйна", каза той пред CBS. По-рано служителят каза, че САЩ следят ситуацията около посещението на кораби на руския флот в пристанището на Хавана, но не виждат това като сериозна заплаха за националната сигурност.

На 5 юни Асошиейтед прес съобщи, че администрацията на Вашингтон очаква руски кораби да пристигнат в Карибите през лятото, за да проведат военноморски учения. Както казаха американски служители пред агенцията, те ще пристигнат в региона "през ​​следващите седмици".

"Става въпрос за това, че Русия показва, че все още е способна на някакво ниво на проекция на глобална мощ", каза служителят.

"Адмирал Горшков" е използван от Русия за тестване и разполагане на своите хиперзвукови крилати ракети "Циркон" и участва в съвместни учения с военноморските сили на Китай и Южна Африка през 2023 г.

Какво представляват тактическите ядрени оръжия и защо Русия провежда учения?

Какво представляват тактическите ядрени оръжия и защо Русия провежда учения?

Москва и нейният съюзник Беларус упражняват разполагане на такъв тип оръжия