Недоразумението между Украйна и България за правата на българското малцинство е провокирано от свързани с Кремъл лица, пише изданието "Одесский Курьер".

Като подстрекател на напрежението е посочен депутатът от български произход Антон Киссе, застъпник на идеята за "Бесарабска народна република" и "катализатор та деструктивни явления в Одеска област".

Изданието отбелязва, че Киссе, който е приеман във "високи кабинети в София" е инициирал популисткия пиар под претекст, че става дума за защита на правата на сънародниците ни.

Междувременно представители на етническите българи от Болградска област се разграничиха от тази акция и обявиха за недопустима намесата на българските власти във вътрешната политика на Украйна, в частност реформата за децентрализация на страната.

Украйна: Нямаме разногласия с България по правата на българското малцинство

Украйна: Нямаме разногласия с България по правата на българското малцинство

Посланик Костадин Коджабашев разговаря с украинския зам.-министър на външните работи...

От Атлантическия съвет на България също изразиха категорично несъгласие с намесата на проруски фактори в българо-украинските отношения.

"Недопустимо е личните амбиции на един български и на един украински депутат, етнически българин, да превръщат България в заложник на интересите на Кремъл и да създават условия за влошаване на приятелските отношения между България и Украйна." - заявяват от АСБ.

"Играта с националните интереси и чувства винаги е била любим похват на Руската федерация за постигане на хибридни цели. Манипулирайки чрез чувството за национално достойнство и прибягвайки към популистка риторика, марионетките на Русия в редица европейски страни успяха да постигнат значителни успехи по пътя си към върховете на властта." - се казва още в публикацията на "Одесский Курьер", като се дават за пример процесите в Унгария и Италия.