Руските военни планират да обучават православни свещеници да управляват военни превозни средства и да работят с военно комуникационно оборудване, за да ги подготвят за спешни ситуации по време на битка, съобщават руски медии.

Около 30 свещеници, прикрепени към въздушнодесантните войски, ще се качат на бойните машини на пехотата БМД-4М през следващата седмица.

"Духовниците, прикрепени към въздушнодесантните войски в "горещи точки", често са принудени да евакуират ранени войници от бойното поле в бронетранспортьори", е изтъкнал говорителят на епархията в Омск пред ТАСС, обяснявайки мотивите, стоящи зад необичайния военен семинар.

"Добре е, ако свещеникът е бил военен и знае какво да прави от свой собствен опит. На какво ще стане, ако не е бил", запита говорителят.

Отбелязва се, че на свещениците ще им бъде забранено обучението с оръжия и само ще се учат как да управляват бойни превозни средства и да работят с комуникационно оборудване. Семинарът ще се проведе във военен учебен център край сибирския град Омск през следващата седмица.

"Ами ако единствената надежда за спасяването на ранените лежи върху плещите на невъоръжения полкови свещеник, който не знае как да управлява бойно превозно средство или да провежда комуникации", запита говорителят.