Руските военни са възобновили офанзивата си в Украйна от 18:00 ч. Както Новости съобщвата възобновената офанзива е "поради нежеланието на Киев да повлияе на националистите или да удължи режима на мълчание".

Генерал-полковник Михаил Мизинцев, ръководител на руския Национален център за управление на отбраната, заяви по-рано, че по искане на украинската страна от 10:00 ч. в събота е обявен режим на тишина. За тази цел маршрутите и транспортната логистика на хуманитарните коридори бяха разработени и съгласувани в детайли, а руските въоръжени сили гарантираха тяхната сигурност.

В същото време, според Мизинцев, Киев е отказал да отвори хуманитарни коридори в Харков и Суми. В тези градове, както и във Волноваха и Мариупол, украинската страна е възпрепятствала евакуацията на цивилното население.

"Радикалите заплашват цивилните граждани с физическо насилие, навсякъде е наложен полицейски час, а изходите от населените места са минирани", съобщават от руското Министерство на отбраната.

Москва обяви прекратяване на огъня в Мариупол и Волноваха
Обновена

Москва обяви прекратяване на огъня в Мариупол и Волноваха

За да може цивилното население да напусне градовете

Припомняме, че тази сутрин бе обявено прекратяване на огъня в Мариупол и Волноваха. Целта бе да се позволи преминаване на хуманитарни коридори, както бе договорено по време на втората среща между украинската и руската делегация преди два дни.

Междувременно атаките към Киев продължиха през целия ден. В ранния следобед в украинската столица избухна мощна експлозия.

По данни на Ukraine 24 ракета е попаднала в жилищен район в киевския квартал "Святошински".

Настъплението продължава и към Харков и Николаев, а къв административните центрове в Луганска и Донецка област. Атакува се и Вишгород и Чернигов. В Житомир ракета е унищожила цяло училище.

Мариупол продължава да е блокиран.

Украйна вини Русия, че не е прекратила огъня

Украйна вини Русия, че не е прекратила огъня

Междувременно външният министър на Украйна Дмитро Кулеба обвини алианса на НАТО