Британското министерството на външните работи обвини Русия, че използва "фабрика за тролове", за да разпространява дезинформация за войната в Украйна. Проведено е специално разследване, макар и резултатите от него не са публикувани, пише Reuters.

Засечени са и отделни кампании в социалните мрежи срещу политици от различни държави.

Според Министерството на външните работи "фабриката за тролове" е използвала Telegram, Twitter, Facebook и TikTok, за да публикува масово проруски коментари в акаунтите на политиците.

Daily Mail съобщава, че мишени са били британският министър-председател Борис Джонсън, германският канцлер Олаф Шолц и ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел.

"Фабриката за тролове", която някои публикации наричат Cyber Front Z, използва Telegram за набиране и координиране на нови поддръжници. В Telegram съществува канал с това име, който има повече от 94 000 абонати, който публикува пропагандни послания в подкрепа на руската инвазия.

Microsoft: Руските хакери и военните работят заедно

Microsoft: Руските хакери и военните работят заедно

Избирали са общи цели

"Не можем да позволим на Кремъл и неговите тролски ферми в сянка да нахлуват в нашето онлайн пространство с лъжите си за незаконната война на Путин", заяви британският външен министър Лиз Тръс, цитирана от BBC. "Правителството на Обединеното кралство е предупредило международните партньори и ще продължи да работи в тясно сътрудничество със съюзниците и медийните платформи, за да подкопае руските информационни операции."

Русия твърди, че западните медии представят твърде пристрастен разказ за войната, който игнорира загрижеността на Москва относно разширяването на НАТО и това, че рускоговорящите в Украйна биват преследвани - нещо, което се отрича от Киев.

Москва отрича и предишни обвинения за кампании за дезинформация, например обвинението на Вашингтон, че Русия се е опитала да се намеси в президентските избори в САЩ през 2016 г.

С войната в Украйна се отворила кутията на Пандора във виртуалния свят

С войната в Украйна се отворила кутията на Пандора във виртуалния свят

Любомир Тулев: Никога не може да има на 100% сигурност