Режим на извънредно положение въведе руската Курска област. За това обяви в социалните мрежи врид. губернаторът Алексей Смирнов.

От съобщението става ясно, че режимът ще действа на територията на цялата област. Въвежда се от днес, 7 август, в безсрочен режим.

В Курска област остава сложна оперативна обстановка, особено в приграничните райони, посочва Смирнов.

Режимът на извънредна ситуация се въвежда за ликвидиране на последствията във връзка с навлизането на територията на вражески сили.

Междувременно Министерство на здравеопазването съобщи за 31 пострадали "в резултат на обстрела от украински националисти" в Курска област.

От тези 31 души, шест са деца, посочват от ведомството.

Украйна превзела газовата станция Суджа, доставяща газ за Европа?
Обновена

Украйна превзела газовата станция Суджа, доставяща газ за Европа?

Не е ясно дали боевете в граничните райони са приключили

В Курска област е загинал военният кореспондент Евгений Подубний, който работи за Обединената държавна телерадиокопмания (ВГТРК), съобщава държавната ТАСС, позовавайки се на съобщения в социалните мрежи. Той е загинал при удар с дрон. 

По-късно ВГТРК съобщи, че Евгений Подубний е бил ранен, но е жив и е откаран в областната болница в Курск. След първото официално потвърждение за това Министерство на отбраната на Русия потвърди, че състоянието му е "крайно тежко". Z-каналите в Telegram, които по-рано съобщаваха за смъртта на журналиста, или изтриха съобщенията за това, или публикуваха опровержения.

Само няколко часа преди това Подубний е направил пряко включване в ефира на "Русия 1", по свидетелството му от Суджанския район на Курска област. В своето последно включване като военен кореспондент Подубний опровергава думите на началника на генералния щаб, че украинската атака е спряна. Бойните действия на руската територия на Курска област продължават. Противникът не е притиснат на територията на Сумска област, заявява Подубний.

Руската редакция на BBC припомня, че от май 2022 г. спрямо Подубний са в сила санкции, въведени от страна на Великобритания.