Московската патриаршия признава Македонската православна църква (МПЦ) за автокефална. Това решение взе на заседание в четвъртък Синодът на Руската православна църква, съобщи "Интерфакс".

Сръбската църква призна Македонската за автокефална

Сръбската църква призна Македонската за автокефална

Това се случи в Съборния храм в Белград "Свети Сава"

"Да се ​​признае Македонската православна църква - Охридска архиепископия за автокефална сестринска църква и да се впише името на нейния предстоятел Негово Блаженство Охридски и Македонски архиепископ Стефан в свещените диптихи", се казва в дневниците на Синода.

Синодът изразява надежда, че най-младата в семейството на автокефалните православни църкви "твърдо ще съхрани светата православна вяра в чистота и непорочност и ще бъде вярна на православното канонично предание".

Припомняме, че Вселенската патриаршия вдигна схизмата от Македонската православна църква - Охридска архиепископия и я призна с името "Охридска църква" на 9 май 2022 г.

През 2018 г. имаше съгласие на Светия синод на Българската православна църква да отговори положително на желанието на Македонската православна църква да бъде призната за посестрима на българската. По този начин тя може да придобие автокефалност, заяви българският патриарх Неофит на 21 януари 2018 г.

БПЦ вдигна схизмата над Македонската църква

БПЦ вдигна схизмата над Македонската църква

Въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан

Преди това сръбското духовенство недоволстваше срещу подкрепата на БПЦ за признаване автокефалията на македонската православна църква. 

Православната църква на Македония - Охридската архиепископия през 2017 г. имаше желание да обяви Българската православна църква за църква-майка, ако Светият синод признае македонската църковна самостоятелност. По този начин щеше да се признае историческата истина, че тяхната църква е наследник на БПЦ, чийто център по време на турското робство е бил в Охрид.

През май, Сръбската църква приобщи македонската към състава си. 

Вселенската патриаршия призна Македонската църква като Охридска архиепископия

Вселенската патриаршия призна Македонската църква като Охридска архиепископия

Днес Тимотей, митрополитът на Дебър и Кичево потвърди, че статутът не е решен

Руската православна църква тогава приветства решението на Архиерейския събор на Сръбската православна църква (СПЦ) да върне църквата в Северна Македония в своята структура.