Българският свети синод приветства вдигането на схизмата и влиза в общение с православната църква на Северна Македония.

Това се случва след получени писма с молба на патриарсите Вартоломей и Порфирий. Въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан.

Сръбската църква призна македонската за независима

Сръбската църква призна македонската за независима

Това стана по време на литургия в Скопие

Припомняме, Вселенската патриаршия вдигна схизмата от Македонската православна църква - Охридска архиепископия и я призна с името "Охридска църква" на 9 май 2022 г..

През 2018 г. имаше съгласие на Светия синод на Българската православна църква да отговори положително на желанието на Македонската православна църква да бъде призната за посестрима на българската. По този начин тя може да придобие автокефалност, заяви българският патриарх Неофит на 21 януари 2018 г.

Преди това сръбското духовенство недоволстваше срещу подкрепата на БПЦ за признаване автокефалията на македонската православна църква.

Православната църква на Македония - Охридската архиепископия през 2017 г. имаше желание да обяви Българската православна църква за църква-майка, ако Светият синод признае македонската църковна самостоятелност. По този начин щеше да се признае историческата истина, че тяхната църква е наследник на БПЦ, чийто център по време на турското робство е бил в Охрид