По време на съвместна литургия в Скопие на сръбската и македонската църква, Сръбската православна църква призна Македонската православна църква за независима.

Дни по-рано Вселенският патриарх Вартоломей също призна църквата за канонична - но не и автокефална. Тогава решението на Вартоломей бе, че по-нататъшният статут ще се урегулира в хода на сръбско-македонски преговори. Българската православна църква също трябва да обсъди признаването на македонската църква.

Сръбската църква приобщи македонската към състава си

Сръбската църква приобщи македонската към състава си

Окончателният статут на Охридската архиепископия предстои да се уточнява

Припомняме, Вселенската патриаршия вдигна схизмата от Македонската православна църква - Охридска архиепископия и я призна с името "Охридска църква" на 9 май 2022 г..

През 2018 г. имаше съгласие на Светия синод на Българската православна църква да отговори положително на желанието на Македонската православна църква да бъде призната за посестрима на българската. По този начин тя може да придобие автокефалност, заяви българският патриарх Неофит на 21 януари 2018 г.

Преди това сръбското духовенство недоволстваше срещу подкрепата на БПЦ за признаване автокефалията на македонската православна църква.

Православната църква на Македония - Охридската архиепископия през 2017 г. имаше желание да обяви Българската православна църква за църква-майка, ако Светият синод признае македонската църковна самостоятелност. По този начин щеше да се признае историческата истина, че тяхната църква е наследник на БПЦ, чийто център по време на турското робство е бил в Охрид