Руски далекобойни бомбардировачи Ту-22 и подводницата "Колпино" от клас "Варшавянка" са ударили масирано терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в района на Абу Кемал в Сирия. Това твърди официалният представител на руското военно министерство ген.-майор Игор Конашенков, цитиран от руските медии.

Според Конашенков подводницата "Колпино" е изстреляла общо шест крилати ракети "Калибр" от подводна позиция в Средиземно море на разстояние от над 650 км. Междувременно изтребители Су-24 и Су-34 също са участвали в удара под прикритието на самолети Су-30СМ, Су-35 и МиГ-29.

10 крилати ракети "Калибр" от руски подводници удариха позиции на ДАЕШ в Сирия

10 крилати ракети "Калибр" от руски подводници удариха позиции на ДАЕШ в Сирия

Изстреляни са под вода

Около 18 въздушни удара и 9 атаки с крилати ракети от Средиземно море са били проведени през последните три дни, твърди Конашенков. Ракетните и въздушните удари срещу ДАЕШ са проправили пътя за активни военни операции срещу терористите от страна на сирийските войски под командването на ген. Сухейл.

Междувременно руските военни са ударили позиции на ДАЕШ в град Абу Кемал в провинция Дейр ез Зор за втори пореден ден. Руските стратегически бомбардировачи са извършили масиран удар срещу складове за оръжие и боеприпаси на ДАЕШ, командни центрове и укрепени зони.

Наскоро руска подводница извърши удар с крилати ракети "Калибр" от Средиземно море по цели на ДАЕШ в Абу Кемал, за да подпомогне настъплението на сирийската армия там.

Според руските власти над 90 процента от сирийската територия вече е освободена от терористи, а според руския военен министър Сергей Шойгу руската военна операция в Сирия щяла да приключи скоро.

Руски "мечоци" удариха позиции на ДАЕШ и "Ал Нусра" в Сирия

Руски "мечоци" удариха позиции на ДАЕШ и "Ал Нусра" в Сирия

Русия загатна, че САЩ подкрепят ДАЕШ в Сирия