Руски военни кораби са пристигнали във Филипините за съвместни учения като част от стремежа към нови отношения в сферата на сигурността съгласно преработената външна политика на президента Родриго Дутерте за ухажване на традиционните врагове на най-големия съюзник на Манила - Вашингтон, отбелязва "Ройтерс".

Руският ракетен крайцер "Варяг", съпровождан от танкера "Печенга" са на четиридневно посещение във Филипините, което е второто акостиране на руски бойни кораби за три месеца в азиатската страна.

Този ход е част от това, което Дутерте определя като преследване на конституционно закрепена "независима външна политика". Той не скрива недоволството си към САЩ и направи приоритет отнасянето приятелски към Русия и Китай.

От военноморските сили на страната коментираха, че Филипините се надявали да се научат от руснаците по време на военните учения и демонстрацията на модерно оборудване и оръжейни системи.

Предвиждат се обучение и спортни дейности с флагманския кораб на руския тихоокеански флот, както и руски концерт в парк.

Руският командир кап. Алексей Уляненко заяви, че съвместните учения ще имат "значителен принос" за укрепването на отношенията и поддържането на стабилност в региона.

Москва иска да помогне на Манила да се бори с екстремизма и пиратството, засилването на сътрудничеството и обучението в области, където Филипините традиционно работеха в тясно сътрудничество с бившия си колонизатор САЩ.

Очаква се отношенията да се развият още през следващия месец, когато Дутерте и руският му колега Владимир Путин присъстват на подписването на споразумения във военната област в Москва.

Когато Дутерте се срещна с Путин за първи път през миналата година, филипинският държавен глава разказа подробно за "лицемерието" на САЩ.

Дутерте инструктира военния си министър да проучи как Филипините биха могли да придобият модерно военно оборудване от Русия като безпилотни самолети, съоръжения за нощно виждане, снайпери и дори хеликоптери.