Русия няма да присъства на следваща мирна среща за Украйна, след тази проведена в Швейцария миналия месец, каза в четвъртък заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Галузин, цитиран "Ройтерс".

Русия не беше поканена на първата среща на върха в Швейцария, на която присъстваха представители на 92 страни, и каза, че обсъждането на войната в нейно отсъствие е загуба на време.

Украйна заяви, че иска да проведе още една такава среща на върха по-късно тази година, вероятно в глобалния юг, и че този път може да бъдат поканени представители на Русия.

РИА цитира Галузин, който описва украинските предварителни условия за мирни преговори като "ултиматум" и че Москва "няма да участва в такива срещи на върха".

Говорителят на президента Владимир Путин беше по-малко категоричен от Галузин, като каза, че в момента "няма точна същност" по отношение на идеята за втора среща на върха.

"За какви предложения говорим?" каза говорителят Дмитрий Песков, цитиран от РИА.

"Знаете, че президентът Путин и Руската федерация винаги са отворени за диалог, ние никога не сме отказвали диалог. Но трябва да разбираме за какво говорим."

Путин каза миналия месец, че Русия е готова да прекрати войната , но само при условие, че Украйна се откаже от амбициите си за НАТО и предаде всичките четири региона, присвоени от Москва. Украйна отхвърли тези искания като равносилни на капитулация.

Русия контролира близо една пета от територията на своя съсед. Киев казва, че се е ангажирал да си върне всичко това и че мирът е възможен само ако Русия изтегли силите си и бъде възстановена пълната териториална цялост на Украйна.

Песков: Русия е готова на преговори за Украйна, но не я пуска в НАТО

Песков: Русия е готова на преговори за Украйна, но не я пуска в НАТО

Той коментира възможността Русия да участва в мирна конференция за Украйна