Румъния и Латвия се оплакаха, че руски дронове са нарушили въздушното им пространство, предаде АП.

Един дрон е преминал през въздушното пространство на Румъния на 8 септември по време на нощните руския атаки в Украйна.

В съобщение Министерството на отбраната се казвам, че дронът е навлязъл в румънска територия, когато Москва удари "цивилни цели и пристанищна инфраструктура" отвъд Дунав в Украйна. Също така в съобщението се посочва, че Букурещ е разположил бойни самолети F-16 за наблюдение на въздушното пространство и е издал текстови предупреждения на жителите на два източни региона.

Министерството отбеляза, че са в ход разследвания за потенциална "зона на въздействие" в необитаема зона по протежение на румънско-украинската граница. 

Румъния напът да даде "Пейтриът" на Украйна

Румъния напът да даде "Пейтриът" на Украйна

Правителството одобри проектозакон за даряване на ПВО системата

Малко по-късно на 8 септември министърът на отбраната на Латвия Андрис Спрудс каза, че руски дрон е паднал предишния ден близо до град Резекне и вероятно се е заблудил в Латвия от съседен Беларус.

Резекне се намира на около 55 километра западно от Русия и на около 75 километра от Беларус.

Нахлуването във въздушното пространство на Латвия е рядък инцидент, но Румъния потвръжвадаше наличието на фрагменти от дронове на нейна територия на няколко пъти, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., до юли тази година.

Мирча Джоана, напускащият поста заместник-генерален секретар на НАТО и бивш първи дипломат на Румъния, каза в неделя сутринта, че военният алианс осъжда нарушаването на румънското въздушно пространство от страна на Русия. "Въпреки че нямаме информация, сочеща умишлено нападение от страна на Русия срещу съюзниците, тези действия са безотговорни и потенциално опасни", написа той в социалната мрежа платформа X.

В неделя латвийските военни по подобен начин заявиха, че няма индикации Москва или Минск целенасочено да са изпратили дрон в страната. В публично изявление военните казаха, че са идентифицирали мястото на катастрофата и че разследването продължава.

По думите на Спрудс няма жертви или нарушена собственост, но "разбира се, това е сериозен инцидент, тъй като за пореден път напомня до какви съседни държави живеем".

Украинският външен министър Андрий Сибиха каза, че тези нахлувания са "напомняне, че агресивните действия на Руската федерация излизат извън границите на Украйна".

"Колективният отговор на съюзниците трябва да бъде максимална подкрепа за Украйна сега, за да се сложи край на руската агресия, да се защити живота на хората и да се запази мира в Европа", написа Сибиха в публикация на X.

Припомняме, че на 8 септември вечерта руски въздушен удар е убил двама души в Суми. Ранени са други четирима, сред които две деца. Освен това са нанесени щети по къщи и коли.

Също така руските сили установиха пълен контрол над град Новогродивка в Източна Украйна, напредвайки към стратегическия важния Покровск.

Руските сили превзеха Новогродивка, напредвайки към Покровск

Руските сили превзеха Новогродивка, напредвайки към Покровск

Към момента Русия контролира около 80% от Донбас