Руски военен съд отказа в понеделник да освободи Иван Попов, бивш командир на руската 58-ма армия, арестуван по подозрение за измама, като отхвърли искането му да бъде поставен под домашен арест, съобщи репортер на Ройтерс в съда. казах.

След бунта през юни 2023 г. на наемниците на "Вагнер" срещу руското отбранително ведомство, Попов каза, че е бил уволнен, след като е разказал на висшето ръководство за тежката ситуация на фронта в Украйна.

Попов, чиято военна позивна беше "Спартак" и който беше популярен сред войските, каза тогава, че руските войници са били намушкани с нож в гърба заради пропуските на техните висши командири.

Следственият комитет на Русия заяви, че Попов е заподозрян в участие в кражба на метални изделия, предназначени за изграждане на укрепления по украинската фронтова линия за повече от 130 милиона рубли (1,44 милиона долара)  метални изделия, предназначени за изграждане на укрепления по украинската фронтова линия.

Следственият комитет в четвъртък поиска Попов да бъде преместен под домашен арест.

Попов беше приветстван от проруските военни блогъри, които отхвърлиха обвиненията срещу него и представиха Попов като патриот, който е наказан за това, че говори истината на властта.

Напоследък руското министерство на отбраната е разтърсвано от корупционни скандали - първо един заместник-министър бе задържан и обвинен за корупция в особено големи размери, а след това и други високопоставени служители последваха съдбата му.

При назначаване на новото руско правителство от него изпадна министърът на отбраната Сергей Шойгу, смятан за близък приятел на президента Владимир Путин. За тази смяна се говореше отдавна, а самият Шойгу бе обвиняван, че му липсва военен опит и специално образованние. На негово място бе поставен икономистът Андрей Белоусов - досегашен първи вицепремиер на страната.

Русия задържа за подкупи и вицегубернатора на Краснодарския край

Русия задържа за подкупи и вицегубернатора на Краснодарския край

Пореден арест по това обвинение за лице на ръководен пост