Руски хакери атакуват германски държавни институции след решението страната да предостави на Украйна танкове Leopard.

Германски официални лица съобщават, че през последните няколко часа руски хакери са атакували уебсайтовете на няколко германски държавни институции и частично са ги деактивирали. Вчера германските власти официално санкционираха доставката на танкове Leopard-2 за Украйна.

Хакерите от руската група Killnet обикновено атакуват уебсайтове на държави, които вземат политически решения в ущърб на Русия.

В момента телеграмният канал Killnet съобщава за "атака срещу основния уеб ресурс на ФРГ". Публикувани са скрийншоти, за които се твърди, че са от уебсайта на МВР, и хаосът на таблото на една от гарите.

Хакерите заявяват, че са атакували и вътрешната мрежа на берлинската болница. "Основната многофункционална болница в Берлин е изключена. Защо и как? Причината е проста - лекарите нямат достъп до онлайн кабинетите си", пишат те.

Хакерите твърдят, че са изключили от мрежата и уебсайта на Бундестага, но сайтът остава достъпен и не се забелязват проблеми.

Германската агенция за борба с киберпрестъпността заяви, че хакерската атака не е причинила значителни смущения в работата на институциите.

Само преди две седмици руски хакери атакуваха Британската кралска поща. Преди половин година групата Killnet бе свързана и с масираната атака срещу частни и държавни институции в Норвегия, както и в Литва.

Предупреждение: Руски и ирански хакери преследват видни британци

Предупреждение: Руски и ирански хакери преследват видни британци

Действат засега самостоятелно, но със сходни техники и преследват сходни жертви