Руският магнат Зиявудин Магомедов, намиращ се в затвора в Русия, заведе дело в Лондон за близо 14 милиарда долара за активите си в ценни пристанищни оператори, които според него са били иззети като част от подкрепян от държавата заговор, предава Ройтерс.

Бизнесменът заведе дело във Върховния съд на Лондон на 20 юли срещу няколко ответници, включително руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом", операторът на нефтопровод "Транснефт", частната инвестиционна компания TPG и базираният в ОАЕ пристанищен оператор DP World.

55-годишният Магомедов твърди, че арестът му през 2018 г. по обвинения в присвояване е предизвикал подкрепена от руската държава схема за експроприация, до голяма степен в полза на "Росатом" и "Транснефт", според съдебни документи.

Той твърди, че руската държава е искала да постави транспортната група "Феско", която управлява пристанища, включително ключово пристанище във Владивосток - под контрола на "Росатом".

Той съди TPG, DP World, "Росатом" и други за предполагаемия заговор за придобиване на неговия дял във "Феско", който той оценява на 8,8 милиарда долара.

Говорител на TPG каза, че твърденията на Магомедов са "напълно неоснователни".

"Възнамеряваме да се защитаваме енергично срещу подобни обвинения", добавиха те

Магомедов също така твърди, че "Транснефт" е участвал в заговор да вземе неговия и на брат му Магомед Магомедов интерес на пристанището на Новоросийск.

Някога Магомедов беше един от най-богатите хора в Русия, с активи в строителството и логистиката чрез своята разрастваща се Summa Group. Нетното му състояние през годината преди ареста му беше оценено от списание Forbes на 1,4 милиарда долара.

Но той беше осъден миналата година по обвинения в организирана престъпност и присвояване, след едно от най-шумните съдебни преследвания на руски магнат от години.

Магомедов беше осъден на 19 години затвор със строг режим. Той твърди, че обвиненията са неоснователни и обжалва присъдата си.

Дерипаска се чуди защо и двете страни не прекратят войната

Дерипаска се чуди защо и двете страни не прекратят войната

Според него е очевидно, че и Москва, и Киев не могат да постигнат целите си