Руският олигарх Олег Дерипаска обяви, че е готов да сътрудничи на разследванията, провеждани от американския конгрес относно намесата в президентските избори от страна на Русия, без да получава имунитет, настоявайки, че има доказателства срещу твърденията за намеса на Кремъл, съобщава "Франс прес".

В. "Ню Йорк таймс" цитира източници от Конгреса, изтъкващи, че алуминиевият магнат Дерипаска е поискал имунитет да сътрудничи на комисиите, разследващи предполагаемото участие на Русия в американските президентски избори.

Ала Дерипаска отхвърли всички твърдения, че има доказателства за руска намеса и бил готов да ги предостави в замяна на безплатен паспорт като "абсолютно неверни".

"Единственото нещо, което е вярно в статията, е фактът, че искам да "помогна" на демократично избраната комисия на американския конгрес, действаща в името на американския народ, да открие истината", изтъква Дерипаска в изявление.

Дерипаска настоял, че имал "доказателства" срещу твърденията, че Русия се е намесила и заявил, че спирането на "разпространението на клевети и други атаки" срещу него било условие за неговото сътрудничество.

Конгресмените се твърди, че са готови да разговарят с Дерипаска относно връзките му с бившия шеф на предизборния щаб на Доналд Тръмп - Пол Манафорт, докато ФБР разследва възможна тайна колаборация между щаба на Тръмп и Москва.

Манафорт и свързаният с Кремъл Дерипаска са имали общ бизнес в средата на миналото десетилетие, но скъсаха отношенията и стигнаха до правни спорове.

Русия последователно отрича твърденията, че е предприемала хакерска атака или кампания за влияние в полза на Тръмп. По думите на самия Тръмп, всякакви твърдения за тайно споразумение между неговия предизборен щаб и Кремъл са "фалшиви новини".