Известен руски опозиционен блогър и радиоводещ е бит пред дома си в Москва. Това обяви неговият говорител, докато критиците на Кремъл казват, че са обект на нарастващ брой атаки, съобщава "Франс прес".

Миналото лято на 22-годишния Йегор Жуков е била постановена условна присъда по обвинения в екстремизъм за създаване на видеоклипове, критикуващи президента Владимир Путин на фона на огромни протести, призоваващи за честни избори.

Екипът на Жуков публикува снимка в Telegram на окървавеното му и подуто лице, в която се казва, че е бил нападнат и бит близо до дома си снощи.

"Според очевидци той е бил нападнат от двама мъже, които са изчезнали на скутери", заяви говорителят на Жуков Стас Топорков.

Опозиционната фигура е подала жалба в полицията и е била подложена на медицински прегледи след това, уточнява "Интерфакс".

Жуков беше арестуван през август миналата година за ролята си в масови протести, избухнали след като на независимите и опозиционните кандидати беше забранено да участват в местни избори.

По това време студент по политология, той беше освободен под домашен арест и обвинен в отправяне на онлайн призиви за екстремизъм.

По-рано вчера Жуков заяви, че е изключен от магистърски курс в престижното Висше училище по икономика в Москва, малко след записването.

Той каза, че университетски администратор му е казал, че решението е взето "по нареждане отгоре".

Руската опозиция се оплака от нарастващ брой атаки и наказателни съдебни дела срещу критици от Кремъл след гласуване на промени в конституцията, които позволяват на Путин да разшири управлението си.

Водещият опозиционен лидер Алексей Навални се лекува в болница в Берлин заради подозирано отравяне, а неговите приближени държат Путин отговорен.