Изявеният критик на Кремъл Алексей Навални ще остане в затвора, докато Владимир Путин е на власт, а руската опозиция и Украйна споделят "общ враг" в лицето на руския президент, каза един от близките сътрудници на Навални, Иван Жданов, цитиран от Ройтерс.

Жданов, близък съюзник на изтъкнатия вътрешен критик на Путин, говори в интервю в Киев. Той каза, че е дошъл в Украйна, за да види лично въздействието на нахлуването на Москва и да може да преразкаже "истинската картина на руснаците".

"Путин е общ враг за нас и ние вече се борим срещу него от много години", каза Жданов, ръководител на Фонда за борба с корупцията на Навални на централен площад в украинската столица.

Той каза, че екипът на Навални се интересува от започване на диалог с украинското правителство.

Навални, който вече излежава присъда от две години и половина, получи нова деветгодишна присъда през март за измама и неуважение към съда. Миналата седмица той каза, че е бил обвинен по ново наказателно дело и може да получи още до 15 години затвор.

Жданов даде мрачна оценка на шансовете на Навални да бъде освободен, свързвайки удължената му присъда в затвора и новото обвинение с руската инвазия.

"Той ще остане в затвора, докато Путин е на власт, докато кръгът на Путин е на власт", ​​каза той.

"Ако Навални беше свободен в момента..., той през цялото време щеше да казва, че тази война трябва да бъде спряна незабавно. Има ли нужда Путин от такъв човек в момента?". Навални вече се обяви срещу войната, атакувайки Путин по време на явяване в съда и нарече инвазията "глупава" и "изградена върху лъжи".

Въпреки огромните залози на инвазията в Украйна и нарастващата конфронтация на Кремъл със Запада, Путин засега изглежда политически непристъпен у дома. Лидерът на Кремъл, който е на власт от началото на века, навършва 70 години този октомври.

Арестович: Путин вече само крещи на генералите си

Арестович: Путин вече само крещи на генералите си

Москва прегрупира армията си в Украйна

33-годишният Жданов напусна Русия миналата година по време на мащабна репресия на Кремъл срещу сътрудниците на Навални, чиято национална политическа мрежа беше обявена за екстремистка и беше забранена.

Жданов оглавява Фонда за борба с корупцията на Навални в изгнание, която продължава да провежда разследвания в YouTube за предполагаеми корупционни действия в Русия и помага на западните правителства да съставят списъци със санкции на лица, свързани с Кремъл.

"В момента няма съд (за тях), но механизмът на санкции е механизъм за търсене на отговорност", каза Жданов, който сега живее в литовската столица Вилнюс.

Той отхвърли като "абсолютно неверни" данните от социологическите проучвания от март, които предполагат, че 81% от руснаците подкрепят действията в Украйна.

Той каза, че огромна част от руснаците просто се страхуват да отговорят честно на анкетите: "Всъщност цифрите са много по-ниски".

Жданов изчисли, че около 25-30% от хората активно подкрепят войната, а 40-50% избягват да заемат ясна позиция. Повече от 20% са категорично против, каза той.

"Русия ще понесе цената на тази война в продължение на много десетилетия. Репутационно, финансово и по много други начини", каза Жданов.

Той каза, че смята, че действията на Русия в Украйна представляват геноцид, позовавайки се на твърдения за руски военни престъпления в освободени градове близо до Киев.

"В Буча хората не са загинали от артилерийски или минометен огън. Хората са загинали там, след като са били арестувани на улицата, вързани, разпитвани и след това отведени за разстрел. Как да не е геноцид?" каза Жданов.

Навални за Буча: Не можете и да си представите чудовището на лъжата в ефира

Навални за Буча: Не можете и да си представите чудовището на лъжата в ефира

Визира версиите по официалните канали на Руската федерация