Два руски стратегически бомбардировача Ту-160 са извършили планирани полети над неутрални води на Баренцово и Норвежко море, съобщиха от руското военно министерство.

"Два стратегически Ту-160 бомбардировача изпълняват планиран полет над неутралните води на Баренцово и Норвежко море. Самолетите достигнаха предварително определения район, за да изпълнят задачата на полета. Общата продължителност на полета ще бъде около 10 часа, след това екипажите на руските военновъздушни сили ще се приземят на вътрешното летище", се посочва в изявление на руското военно ведомство.

Русия изстрелва ракети край Норвегия по време на ученията на НАТО

Русия изстрелва ракети край Норвегия по време на ученията на НАТО

Русия предупредила западния военен алианс

Руски далекобойни бомбардировачи редовно прелитат над неутралните води на Арктика, северната част на Атлантика, Черно и Каспийско море, както и в Тихия океан.

"Всички полети на самолетите на руските въздушно-космически сили се извършват при строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство, без да се нарушават границите на други държави", подчертават от руското военно министерство.

По-рано днес беше съобщено, че в Норвегия е дадено началото на активната фаза на най-големите военния учения на НАТО от края на Студената война насам, които се провеждат включително и в Норвежко море. 

НАТО показва военната си мощ на Русия на големи учения

НАТО показва военната си мощ на Русия на големи учения

50 000 войници, 10 000 бойни машини, 65 кораба и 250 самолета от 31 държави