Русия атакува Украйна с ракети и дронове в шест региона рано в сряда, причинявайки пожар в индустриално съоръжение и ранявайки няколко души, съобщиха местните власти, цитирани от "Ройтерс".

В сряда сутринта военновъздушните сили на украинските въоръжени сили съобщиха, че Русия е ударила Украйна с 30 ракети и дронове през нощта на 12 юни, но е успяла да свали 29 въздушни цели, включително Кинжал, и четирите Х-101/Х- 555 крилати ракети и всички 24 дрона.

Украинските системи за противовъздушна отбрана унищожиха всички БЛА при приближаването им към столицата, каза Сергий Попко, ръководител на военната администрация на Киев в приложението за съобщения Telegram.

Отломките са повредили промишлено съоръжение в района на Киев, причинявайки пожар, каза губернаторът на област Киев. Над 105 души и 30 единици техника се бориха да потушат огъня към сряда сутринта.

Нападението рани един жител и повреди частна къща, гараж, бензиностанция и склад, каза губернаторът.

Губернаторът на Днепропетровска област каза, че атаката е ранила трима души и е нанесла щети на девет частни резиденции, съобщавайки, че украинските военни са свалили 11 дрона над неговия регион.

Сигналите за въздушни нападения започнаха малко след полунощ и продължиха няколко часа в цяла Украйна, включително в региони, граничещи с Полша.

Полските и съюзническите самолети са били активирани като предпазна мярка, съобщи Оперативното командване на полските въоръжени сили в социалната медийна платформа X. Това често се случва, когато Русия предприеме въздушна атака срещу западните региони на Украйна.

Украйна пак атакува Севастопол, поразени са руски ПВО комплекси
Обновена

Украйна пак атакува Севастопол, поразени са руски ПВО комплекси

Окупационните власти били отблъснали нападението

Украинската компания Укренерго съобщи, че в резултат на нощен удар на руски дронове е повреден енергиен обект в Сумска област, в резултат на което са отцепени 14 населени места.

От Укренерго не уточняват за какво конкретно съоръжение става дума.

Компанията добавя, че процесът на оздравяване на потребителите сега "продължава".

По време на въздушната атака бяха изключени и потребителите в Херсонска област, но след 40 минути доставките бяха възобновени, се казва в доклада.

Освен това Укренерго съобщава, че поради липса на електричество в мрежата в цяла Украйна ще се прилагат почасови графици за прекъсване от 15:00 до 23:00 часа.

Причината са последствията от вече шест ракетни удара на руската армия по украински електроцентрали, в резултат на които те получиха значителни щети.

Руското министерство на отбраната съобщи, че по време на нощния удар срещу Украйна са били "поразени всички обекти".

Според министерството, руската армия е извършила комбинирана атака през нощта на "стоянка на самолети и инфраструктура на авиационната база на украинските въоръжени сили, както и пункт за временно разполагане на чуждестранни наемници, места за обучение за използване на безпилотни катери, боеприпаси и експлозиви депа."

Британското разузнаване съобщава за ограничен руски пробив край Часов Яр

Британското разузнаване съобщава за ограничен руски пробив край Часов Яр

Градът е разположен на стратегическа височина