Британското военно разузнаване съобщава в последния си доклад за развитието на бойните действия, че руските сили може да са постигнали това, което нарича "ограничен пробив" в източните покрайнини на Часов Яр.

Руската армия по всяка вероятност е превзела и село Ивановское, което се намира на юг от Часов Яр, пишат британските военни.

Тежките боеве продължават в градските райони, се казва в доклада.

В същото време руските войски най-вероятно ще останат от източната страна на канала, който минава през Часов Яр и служи като пречка за настъплението.

Британското военно разузнаване отбелязва, че руската армия използва пехотни части за настъплението в Часов Яр, чиито загуби остават големи. Украинските въоръжени сили също съобщават, че населеният район е подложен на артилерийски удари, включително с използване на термобарични боеприпаси.

"Часов Яр вероятно ще представлява важна цел за Русия поради стратегическото си местоположение на платото, както и използването му в миналото като логистичен център за украинските въоръжени сили", пишат авторите на доклада.

Сирски: Русия атакува предимно в Покровско и Кураховско направлеие

Сирски: Русия атакува предимно в Покровско и Кураховско направлеие

Руските войски са "заседнали" във Волчанск и настъплението им е спряно

Ако някой от командирите от миналото би искал да построи крепост в степите на Донбас, то няма да има по-добро място от Часов Яр, коментира Украинската служба на Би Би Си.

Това е най-високата точка на стотици километри наоколо. Градът стои върху хълмове, които като отбранителни стени го защитават от изток и юг.

Най-високата точка тук е 247 метра. Например в съседните Константиновка, Дружковка, Славянск и Краматорск средните височини варират от 100 до 125 метра над морското равнище.

Агломерацията на тези градове, след руската окупация на Донецк през 2014 г., всъщност се превърна в административен център на контролираната от Украйна част от Донецка област. Тук се развиха промишлени предприятия, имаше обширен транспортен възел, включително железопътен.

Часов Яр стана "портата" на тази агломерация - поради близостта си до Константиновка (7 км на запад) и Краматорск (25 км на северозапад).

Тук са живели около 13 хиляди жители, но към началото на април са останали около 700, каза ръководителят на града Сергей Чаус пред Украинската служба на Би Би Си. От тях 80-85% са възрастни хора, които отказват да се евакуират.

"Основният аргумент, който използват, е "това е моят дом, тук съм роден и тук ще умра, ако ме убият, ще ме убият", обяснява началникът на градската администрация.

От февруари 2023 г. в Часов Яр няма газ и вода, няма електричество и има слаб мобилен сигнал. Ежедневието на местните жители, които остават тук, се осигурява само благодарение на генератори и вода от кладенци.

Всички високи сгради в Часов Яр имат някакви щети от обстрел, 80% от които са критични, посочва Чаус.

В допълнение към доминиращия си релеф, Часов Яр има и водна преграда - каналът Северски Донец - Донбас тече в източните покрайнини.

По време на битката за Бахмут миналата година този район беше оперативният тил на украинската групировка, която се биеше с противника в Бахмутско направление. От началото на тази година обаче ситуацията се промени.

ISW: Западните съюзници на Украйна засилват помощта, Русия адаптира техниката си
Обновена

ISW: Западните съюзници на Украйна засилват помощта, Русия адаптира техниката си

Путин засилва хибридната война срещу Запада