Служители от службите за сигурност на Русия са арестували няколко учени, работещи в руски строго секретен обект за производство на ядрени бойни глави заради "копаене" на криптовалути.

Заподозрените са се опитвали да използват един от най-мощните суперкомпютри на Русия за "копаене" на биткойни.

Руският ядрен научноизследователски център в Саров, Западна Русия, е затворен град, т. е. влизането в него става само с разрешение от властите.

От пресслужбата на центъра посочиха: "Имаше неразрешени опити да се използват компютърни съоръжения за частни цели, включително т. нар. копаене".

Суперкомпютърът не е трябвало да бъде свързан с интернет - за да се предотврати проникване - и след като учените са се опитали да го сторят, отделът за сигурност на ядрения център е бил вдигнат на крак. Въпросните учени са били предадени на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

"Доколкото ни е известно, срещу тях е образувано наказателно дело", изтъкнаха от пресслужбата на центъра пред "Интерфакс".

Криптовалутите като биткойн не разчитат на централизирани компютърни сървъри. Хората, които осигуряват компютърна обработваща мощ на криптовалутната система, могат да получат награди в биткойни.

През Студената война първата атомна бомба на СССР е била произведена в Саров по време на управлението на Сталин.

Строго секретният град дори не е бил отбелязан на съветските карти и все още са необходими специални разрешения за руснаците, за да го посетят.

Саров е заобиколен от строго охранявана територия, която е изцяло одържавена, като огради от бодлива тел пазят любопитните надалеч.

Налице са подозрения, че радиоактивният плутоний-210, използван за убийството на бившия агент на ФСБ Александър Литвиненко в Лондон през 2006 г., е дошъл от Саров.

Твърди се, че в ядрения научноизследователски център работят към 20 хил. души и неговият суперкомпютър се гордее с капацитет от 1 петафлоп, което е еквивалентно на 1000 трлн. изчисления на секунда.

"Копаенето" на криптовалути изисква голяма изчислителна мощ и огромно количество енергия.