Руските сили започнаха поредица от масивни атаки, включващи хиляди войници, както и танкове и бронирани превозни средства срещу украински позиции в източната част на страната в района на град Авдеевка в Донецка област в опит да обкръжат украинските сили, пише "Политико".

Украинската страна е загубила контрол над някои позиции в северните покрайнини на Авдеевка, но военните казват, че все още държат ключови части на индустриалния град, само на 20 километра западно от окупирания от Русия град Донецк. Авдеевка е подложена на непрекъснати руски атаки от два дни, а в развалините на града горят пожари. Преди войната градът е имал население от 32 000 души. Сега в него са останали около 1700 цивилни.

"Ситуацията е тежка. Втори ден продължават интензивните боеве. Заплахата от обкръжаване съществува от почти година, но нашите сили продължават да държат отбранителните линии", каза Виталий Барабаш, началник на военната администрация на Адвеевка, пред "Политико" в кратко съобщение от фронтовата линия.

Украинските военни разказаха мащаба на атаката на брифинг в сряда сутринта.

"Руските нашественици използваха до три батальона, подкрепени от танкове и бронирани машини, засилиха настъпателните действия в района на Авдеевка. Украинските защитници отразиха всички вражески атаки и предотвратиха загуба на линии и позиции", каза Андрий Ковальов, говорител на украинския генерален щаб.

Един руски батальон има около 800 души.

Генерал Александър Тарнавски, местният командир, каза в публикация в "Телеграм", че неговите сили са унищожили почти 100 единици военна техника, включително изтребител Су-25.

"През изминалото денонощие противникът е нанесъл 26 въздушни удара, водил е 56 бойни сражения и е нанесъл 849 артилерийски атаки", каза той.

Боевете водят до нарастване на жертвите. Украинското министерство на отбраната съобщи, че от вторник 840 руснаци са били убити, голям скок в сравнение с последните дни; Украйна не съобщава собствения брой жертви.

Украински войници от тази част на фронта съобщават за интензивни боеве в Авдеевка и нейните покрайнини. "Не познавам ситуацията в други райони на фронта, с изключение на Донецк. Но ще кажа, че нашият враг активно премина в настъпление. С оборудване и нападения. Особено в посока Авдеевка. Отново се нуждаем от максималната подкрепа на всички хора", каза сержант Егор Фирсов в публикация във "Фейсбук".

Във вторник сутринта руските провоенни канали в "Телеграм" се хвалеха с най-силната атака срещу украинските позиции от дни на тази част от фронта. От сряда обаче руските военни блогери признаха, че украинците все още държат линията и се съпротивляват на руските усилия да бъдат обградени.

Офанзивата има за цел да хване в капан украинските сили и да гарантира, че Донецк, най-големият окупиран от Русия град в Украйна, няма да бъде застрашен, пише украинският военен журналист Юрий Бутусов

Украйна: Русия атакува Авдеевка, но без успех

Украйна: Русия атакува Авдеевка, но без успех

Руснаците не са успели да напреднат никъде

"Авдеевка е от стратегическо значение за Руската федерация, тъй като този град всъщност е вратата към Донецк - основният комуникационен център в окупираните територии. И за да се закрепи в превзетия Донбас, (руският президент Владимир) Путин трябва да премести фронтовата линия далеч от Донецк", написа той.

Атаката също оказва натиск върху украинската армия да измести ресурси от южния фронт, където напредва бавно срещу укрепената руска отбрана, за да укрепи позицията си в източната част на страната.

"Руснаците търсят слаби места в нашите отбранителни линии от месеци. Сега те се концентрират върху Авдеевка, за да ни принудят да изтеглим силите си от офанзивата към Мелитопол, където украинците напредват ден след ден. Но украинската армия държи линиите, ", каза Ковальов.

Интензивните боеве изразходват огромни количества оръжия и боеприпаси, нещо, което Киев ще се опита да подсили на поредица от срещи на НАТО, които се провеждат в Брюксел, започвайки в сряда.

ISW: Кремъл пак смени командира на 58-а армия в Запорожка област

ISW: Кремъл пак смени командира на 58-а армия в Запорожка област

НАТО показа отново подкрепа за Украйна