Мерки за "възстановяване на бойните способности" се провеждат в руските части, които до този момент са изпълнявали бойни задачи.

Това е официалното изявление на представител на Министерство на отбраната на Руската федерация, цитирано от ТАСС днес.

"На военнослужещите е дадена възможност да си починат и да получат писма и пратки от дома", цитира ТАСС думите на своя събеседник от Министерството на отбраната.

Преди три дни министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин за "пълното освобождение" на Луганска област в Украйна. Тогава Путин и нареди да се даде време на военните да си починат и да повишат бойните си способности.

В сутрешната сводка на руското министерство на отбраната се говори този път предимно за украинската армия. Игор Конашенков за втори път обръща внимание на бойния дух на украински части, съобщавайки, че те масово дезертират. По думите му става въпрос за войниците от 80-а украинска въздушно-десантна бригада, както и от национален батальон "Кракен"

Конашенков докладва и за загубите в следствие на ударите на руската авиация в посока Соледар, които възлизали на 2500 души.

Също така според руското МО, "острият недостиг на личен състав от първи ешелон принуждава Киев да изпрати на фронтовата линия националните батальони, които изпълняват задачите на бариерни войски".

Високо прецизни оръжия са били използвани, за да се унищожат места за настаняване на чуждестранни наемници в Николаевска област и тренировъчен център на ВСУ край Очаков. Украинската армия не е потвърдила за такива удари до този момент.

ISW: От 3 юли Кремъл е спрял настъплението в Украйна

ISW: От 3 юли Кремъл е спрял настъплението в Украйна

Русия се подготвя за продължителна война