Руските войски се готвят да подновят настъплението си в посока Славянск. Те са разположили допълнителни артилерийски части в южната част на Изюм.

Руските войски се опитват да организират подкрепа за бъдещите си настъпателни действия, заявява пресцентърът на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна в сутрешния си пост във фейсбук.

Остава голяма вероятността от ракетни удари по Одеска област, предупреди говорителят на Одеската областна военна администрация Серхий Братчук.

Вчерашният ден е минал под знака на въздушна тревога, но без обстрел.

Генералният щаб съобщават и че дивизия за изстрелване на ракети "Искандер-М" е преместена и базирана в Брестката област на разстояние до 50 км от държавната граница на Украйна.

Украинските военни отново заявяват, че нараства заплахата от ракетни и въздушни удари по обекти на нашата страна от територията на Беларус.

Институтът за изследване на войната (ISW), базиран във Вашингтон, в обобщен анализ, който изготвя въз основа на много доклади от различни страни, пише, че на 23 май руските войски продължават да напредват бавно в района на Северодонецк-Лисичанск, Лиман и в посока Бахмут.

Положението на украинските войски в района изглежда се влошава.

Украинските сили в част от Донбас вероятно ще бъдат обкръжени

Украинските сили в част от Донбас вероятно ще бъдат обкръжени

Прогнозата е на военен експерт

Северно от Северодонецк руските войски съобщават, че са окупирали село Шчедрищево, а на юг от Северодонецк и Лисичанск - Золоте, изравнявайки фронта в този малък район северно от Попасна. Бавно напредват и на запад и юг от Попасна, към Бахмут.

"Въпреки това е малко вероятно руските сили да успеят да превземат Бахмут бързо (ако изобщо успеят), като се има предвид предишният им опит в градските боеве в Източна Украйна", пише ISW.

В северната част на тази бавно свиваща се дъга руснаците щурмуват град Лиман на 23 май и окупират поне северните му покрайнини.

В южната част, на север и североизток от Донецк, руснаците са засилили бомбардировките си на полузатворената Авдеевка и вероятно се готвят да я щурмуват.

На друг фронт, в Харковска област, руските сили продължават да държат линиите североизточно от Харков, в Липци и Рубижне. Освен това, както отбелязва ISW, според украинската страна групировката в тази посока е подсилена с части от ДНР и ЛНР, което може да показва решимостта на руснаците да задържат фронта тук и да попречат на украинците да прекъснат маршрута, водещ от север към Изюм. От Изюм руските войски ще се опитат да настъпят към Славянск и Краматорск, административния център на украинската част на Донецка област.

Зеленски: Русия води тотална война срещу Украйна

Зеленски: Русия води тотална война срещу Украйна

Киев се нуждаел от оръжие и муниции