Външният министър на Русия Сергей Лавров и италианският му колега Луйджи ди Майо обсъдиха в сряда по телефона стабилизирането на ситуацията в Либия, съобщи ТАСС, цитирайки съобщение на външното министерство на Русия.

"В хода на размяна на мнения по актуални теми от международния дневен ред особено внимание бе отделено за стабилизация на ситуацията в Либия. И от двете страни бе подчертана необходимостта за максимална координация на усилията по международно съпровождане на процеса на мирното либийско урегулиране при запазване на централната роля на ООН, съобщиха от дипломатическото ведомство. 

Турският парламент прие документ, позволяващ изпращане на военни в Либия

Турският парламент прие документ, позволяващ изпращане на военни в Либия

Меморандум за военно сътрудничество с Триполи…

Министрите се съгласиха с необходимостта от концентрация на усилията за поощряване на диалога между либийските страни при отчитане на интересите на съседните на Либия и другите страни от региона, се казва в съобщението.

"Външините министри обсъдиха и редица въпроси от двустранен порядък", допълниха от министерството на външните работи на Русия.

Разговорът бе по инициатива на външния министър на Италия.

В същото време в Либия паралелно съществуват два органа на изпълнителната власт: международно признато правителство на националното съгласие, водено от Фаиз Сарадж и временен кабинет на Абдал Абдурахман ат-Тани, който действа в източната част на страната съвместно с парламента и поддържан от Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халиф Хафтар

Турция обяви, че парламентът разработва закон за войски в Либия

Турция обяви, че парламентът разработва закон за войски в Либия

Турция ще продължи да оказва необходимата подкрепа

Последният обяви на 12 декември, че неговите въоръжени сили пристъпват към "решаваща битка за столицата". Командването на либийската народна армия (ЛНА) по-рано нееднократно подчерта, че ще се противопостави на всяка международна интервенция за вътрешните дела на Либия, а също ще потопява кораби и ще сваля транспортни самолети с военна помощ от Турция. 

Ердоган обещава да увеличи военната подкрепа за Либия, ако се наложи

Ердоган обещава да увеличи военната подкрепа за Либия, ако се наложи

Оценява сухопътните, въздушните и морските възможности