Турският парламент ратифицира меморандум за военно сътрудничество с Либия, даващ юридическа възможност за изпращане на турски контингент в африканската страна, предадоха информационните агенции.

Документът предвижда взаимодействие с либийската страна в сферата на сигурността, както и във военната подготовка, отбранителната промишленост, борбата с тероризма, нелегалната миграция, логистиката и картографията.

За ратифицирането на меморандума гласуваха 269 депутати, 125 бяха против.

Той беше подписан в края на ноември в Истанбул. Впоследствие турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че страната му е готова да изпрати свой контингент, ако признатото от ООН правителство на националното единство поиска това.

Либия активира споразумението с Турция, вече може да иска военна помощ

Либия активира споразумението с Турция, вече може да иска военна помощ

Турски войски да помагат в защитата на Триполи

Припомняме, по-рано беше съобщено, че Анкара може да изгради база край Триполи. Това ще позволи на Турция да окаже по-голяма подкрепа на международно признатото правителство на Файез Сарадж.

Военни източници разкриха пред вестник "Йени Шафак", че правителството е поискало от турските въоръжени сили да прехвърлят свой контингент в Либия.

В Либия продължава двувластието. В западната част на страната управлява международно признатото правителство на националното единство. На изток действа управляваната от Халифа Хафтар Либийска национална армия. Съотношението на силите беше променено, след като Русия изпрати контингент от наемници от частната армия "Вагнер" - в подкрепа на Хафтар срещу признатото от ООН правителство.

Ердоган обяви готовност за военна намеса в Либия, в Европа нямало лидери

Ердоган обяви готовност за военна намеса в Либия, в Европа нямало лидери

Той вижда добри и открити отношения с Путин и Тръмп, заедно ще постигат мир