В Русия е започнало разследване за смъртта в затвор на предприемач, когото медиите нарекоха "Руският Илон Мъск" и по чието тяло е имало следи от жестоко малтретиране. Ръководството на затвора първоначално обяви, че Валерий Пшеничний се е самоубил.

"Има причини да се смята, че това не е самоубийство", изтъква Ларис фон Арев, адвокат на Пшеничний, който е бизнесмен и компютърен инженер и който беше в затвора по подозрение в незаконно присвояване на средства.

Според неговия адвокат съдебномедицинската експертиза е установила "следи от електрически изгаряния, фрактури и следи от сперма" по тялото на бизнесмена; според британския в. "Индипендънт" по тялото му е имало наранявания с нож, счупен гръбнак и признаци за изнасилване.

Затворът първоначално се е опитал да представи смъртта му като самоубийство, но властите не били съгласни и са поръчали вземане на ДНК проби от всички охранители в затвора.

Загина журналист, работил по темата за руските наемници в Сирия

Загина журналист, работил по темата за руските наемници в Сирия

Максим Бородин е паднал от петия етаж...

Предприемачът беше известен с иновативните и амбициозните си идеи, като е бил сравняван с Илон Мъск, американския милиардер и иноватор, собственик на "Тесла" и SpaceX.

Компанията на Пшеничний NovIT PRO е била наета да разработи 3D виртуален модел на подводница, който може да бъде използван от инженери, участващи в ремонта на такива плавателни съдове.

Ала Пшеничний е бил арестуван през януари и обвинен в присвояване на 100 млн. рубли (1,6 млн. долара) от договор с руското военно министерство, след като първоначално неговият бивш бизнес партньор Андрей Петров беше обвинен за кражба.

Три седмици по-късно, на 5 февруари, той беше открит обесен в килията му в Санкт Петербург. Той беше на 56 години.

"Точно преди смъртта му, неговата вдовица Наталия е получила бележки от съпруга си, с които ѝ казва "да не плаща на никого" и подчертава, че е невинен", уточни адвокатката.

Тя също така заявява, че когато е бил арестуван, агенти от службите за сигурност, които са придружавали държавните следователи до дома му "го помолили да погледне добре костюмите си... Било му е казано, че няма да има нужда повече от тях, освен за ковчега му".

Службата, която управлява руските затвори, обяви, че започва разследване за смъртта на Пшеничний.

"Тази трагична история показва факта, че нашите права на живот и здраве не са гарантирани при задържане", подчертава адвокатката.